Γιατί δεν υπάρχει καθηγητής Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας στη Γεωπονική του Δημοκρίτειου;

896

 Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο  Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ζητώντας την προκήρυξη της ενιαίας θέσης Καθηγητού  Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης , μετά την αδιαφορία του να απαντήσει στη σχετική Γραπτή Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής από τις 10 Ιανουαρίου του 2018

(διαβάστε την σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/?p=7852) .

Η παραγωγή και η επεξεργασία μετάξης, βαίνει συνεχώς αυξανόμενη στο Σουφλί και συνεχίζει να καθίσταται πρωτοπόρο σε όλη τη χώρα αλλά και στην Ευρώπη.

Το επιδιωκόμενο είναι να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει η Επιστήμη όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στη Μελισσοκομία. Οι νέοι Μελισσοκόμοι του Νομού εφαρμόζουν καινοτόμες δράσεις στον πρωτογενή τομέα με σημαντικά επιτεύγματα μέχρι σήμερα.

Η περιοχή διαθέτει πολλά πεδία ανάπτυξης, που παραμένουν αναξιοποίητα και η ενεργός επιστημονική πανεπιστημιακή στήριξη θα προσδώσει προσθετική αξία στα προϊόντα της μετάξης και του μελιού!

Γι’ αυτό το λόγο και ο Βουλευτής προτείνει την προκήρυξη θέσης Καθηγητού Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας στη συγκεκριμένη Σχολή, ο οποίος θα έχει ως γνωστικό αντικείμενο την παραγωγή κι επεξεργασία μετάξης σε όλα τα στάδια.

Ο συγκεκριμένος Καθηγητής θα έχει συνολικά την ευθύνη οργάνωσης και του εργαστηρίου Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας που σήμερα λείπει από την Ορεστιάδα!

Όπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση το ΔΠΘ μπορεί να βάλει τη δική του ακαδημαϊκή σφραγίδα στους κλάδους της Σηροτροφίας και της Μελισσοκομίας, σε αγαστή συνεργασία με τις βιοτεχνίες παραγωγής μεταξιού αλλά και με τις εταιρείες παραγωγής μελιού, καθώς και με τους τοπικούς φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Βουλευτή έχει αναπτυχθεί η συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ΔΠΘ και συγκεκριμένα με τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό αν θα προχωρήσει στην προκήρυξη θέσης Καθηγητού στη Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ που θα έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη Σηροτροφία -Μελισσοκομία.

Παράλληλα, αν θα συνδράμει στην ενίσχυση της συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ΔΠΘ, για την ανάπτυξη της Σηροτροφίας και της Μελισσοκομίας στο Σουφλί και τον Έβρο γενικότερα.

Τέλος σε ποιες άλλες ενέργειες μπορεί να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να τεθούν οι ακαδημαϊκές βάσεις για την ανάπτυξη της Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας στο Νομό.