Έβρος: Τεράστια η εκροή πόρων προς την Τουρκία. Ασταμάτητη η αιμοραγία της τοπίκης αγοράς

1168

Τεράστια εκροή πόρων από την τοπική, αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα, διαπιστώνει η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νέας Ορεστιάδας και περιφέρειας, μετά την πολύ μεγάλη πτώση της αξίας του τουρκικού νομίσματος έναντι του ευρώ.

Η Ένωση απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ζητώντας την παρέμβασή του προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α. Α. Δ. Ε.), ώστε να μειωθεί το ποσό της ατέλειας για εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες. Όπως επισημαίνει στην επιστολή της, σήμερα το ύψος της ατέλειας ανέρχεται στα 175 ευρώ για τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών και στα 300 ευρώ για τους κατοίκους των μη παραμεθορίων.

Η Επαγγελματική Ένωση εκτιμά ότι το ποσό αυτό είναι πολύ υψηλό σε μία περίοδο που το ευρώ αντιστοιχεί σε 6,5 τουρκικές λίρες και υπογραμμίζει ότι η συγκυρία αυτή «έχει πυροδοτήσει μία άνευ προηγουμένου αύξηση της επισκεψιμότητας Ελλήνων πολιτών στην αγορά της γειτονικής χώρας». Ζητά τη μείωση της ατέλειας στα 30 ευρώ, ενώ για τις ημερήσιες εκδρομές προτείνει αυτή να είναι μηδενική.

Παράλληλα, καλεί την ηγεσία του υπουργείου να μεριμνήσει για την ενίσχυση των μεθοριακών τελωνειακών σταθμών, με μέσα και προσωπικό, ώστε να προστατευτεί η εγχώρια ζήτηση και οι επαγγελματίες και έμποροι που πλήττονται από τις εκροές αυτές, οι οποίες επηρεάζουν συνολικά τα οικονομικά του κράτους.

ert.gr