Εθελοντικά προσπαθεί να καλύψει τα κενά στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα το ΕΚΑΒ

1196

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διασώστες που θέλουν εθελοντικά να μετακινηθούν σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα εξέδωσε το ΕΚΑΒ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, οι ανάγκες στις εν λόγω περιοχές είναι αυξημένες γι’ αυτό και απαιτείται η μετακίνηση τεσσάρων πληρωμάτων ασθενοφόρων από την Κεντρική Υπηρεσία και τα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ. Ωστόσο, η μετακίνηση θα είναι προσωρινή για το διάστημα από 12-11-2018 έως και 20-01-2019.

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν εγγυάται ότι θα καλύψει τα έξοδα διατροφής και διαμονής των μετακινούμενων  – δηλώνει απλώς ότι «θα καταβληθεί σχετική προσπάθεια και εφόσον τα σχετικά έξοδα δεν ξεπερνούν τα ετήσια όρια που ορίζει ο νόμος»… Σε κάθε περίπτωση, θα δοθεί προτεραιότητα σε υπαλλήλους του ΕΚΑΒ οι οποίοι θα διαθέτουν κατάλυμα στις συγκεκριμένες περιοχές.

Τι λένε οι εργαζόμενοι για το θέμα

Από το σωματείο του ΕΚΑΒ αναφέρουν πως τέτοιου είδους μετακινήσεις δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται με πραγματικές ανάγκες αλλά μπορεί να «έχουν και χαρακτήρα εξυπηρέτησης προς ορισμένους».

Υποστηρίζουν ακόμη, πως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υπάλληλοι μετακινούνται από τον κεντρικό τομέα, δηλαδή από την Αττική που έχει και τις περισσότερες ανάγκες.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑβ, τα επείγοντα περιστατικά σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής – με τα σχεδόν 5 εκατομμύρια κατοίκους – καλύπτονται σήμερα από 50 ασθενοφόρα στην πρωινή και απογευματινή βάρδια, και από μόλις 30 στη διάρκεια της νύχτας.

Οι μετακινήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία έχουν γίνει το τελευταιο διάστημα σημείο έντονης αντιπαράθεσης, του σωματείου με τη διοίκηση του Κέντρου και το υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει αθρόες μετατάξεις διασωστών του ΕΚΑΒ σε διοικητικές θέσεις, με αποτέλεσμα την επιχειρησιακή αποδυνάμωση του Κέντρου. Διοίκηση και υπουργείο κατηγορούν το σωματείο για ψεύδη και αναφέρουν πως οι περισσότεροι από όσους μετατάσσονται ήδη απασχολούνται σε διοικητικά καθήκοντα.

onmed.gr