Πόσιμο νερό: Παρέμβαση για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού βρύσης

1405

Τo EK θα ψηφίσει την ερχόμενη Τρίτη ένα νέο σχέδιο νόμου για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο πόσιμο νερό βρύσης.

Η κατανάλωση πόσιμου νερού βρύσης είναι πολύ φθηνότερη και – σε σύγκριση με το εμφιαλωμένο – δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ο νέος νόμος θα περιορίζει τα ανώτατα όρια ουσιών για το πόσιμο νερό, όπως ο μόλυβδος (πρόκειται να μειωθεί στο μισό), οι υπερ- και πολυφθοριωμένες αλκυλιώμενες ουσίες («PFAS») και τα βλαβερά βακτήρια, ενώ θα καθιερώνει την παρακολούθηση των μικροπλαστικών, η αύξηση των οποίων προκαλεί ανησυχία.

«Right2Water»

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε νερό, δημιουργώντας χώρους δωρεάν προμήθειας νερού σε δημόσιους χώρους, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό. Οι ευρωβουλευτές τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης, δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή, του νερού βρύσης από εστιατόρια, κυλικεία και υπηρεσίες τροφοδοσίας.

Σε συνέχεια της υιοθέτησης ψηφίσματος σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών «Right2Water», οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν το αίτημά τους ότι θα πρέπει επίσης τα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων όσον αφορά την πρόσβαση στο νερό.