Για τα ΚΕΠ των Ελλήνων του εξωτερικού (πρόγραμμα Πρόξενος) μίλησε ο Δ. Ρίζος

1300
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος μιλά στη σημερινή τέταρτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού του 2017, Αθήνα, Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο κ. Ρίζος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Πρόξενος” που υλοποιείται επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης – ανακοινώθηκε την άνοιξη του 2016 και υλοποιείται ήδη σε πολλά προξενεία –  μέσω του οποίου οι Έλληνες της Διασποράς μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά από τα Προξενεία μας έγγραφα όπως οι βεβαιώσεις γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης γεγονός το οποίο αποτελεί τεράστια διευκόλυνση για τους Έλληνες του Εξωτερικού, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε να διανύουν τεράστιες αποστάσεις, να χάνουν μεροκάματα αναμένοντας την έκδοση αυτών των εγγράφων, να πληρώνουν για τα έξοδα μετακίνησης, να ταλαιπωρούνται στις ουρές.

Το πρόγραμμα “Πρόξενος” ξεκίνησε την πιλοτική του λειτουργία στο προξενείο στο Ντίσελντορφ, έχει επεκταθεί πλέον σε όλη την Γερμανία, στην Νέα Υόρκη και σε άλλα σημεία όπου ο ελληνισμός βρίσκεται μαζικά.
Το πρόγραμμα “Πρόξενος” αποτέλεσε ΄”καρπό” της σύμπραξης των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου. Με αυτό το δεδομένο, οι ομογενείς μας μπορούν  να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση για να λάβουν τα έγγραφα που επιθυμούν γεγονός που αναβαθμίζει αυτόματα τα Προξενεία μας, ως εν δυνάμει “Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για τους Έλληνες του Εξωτερικού”. Κατά αυτόν τον τρόπο αλλάζει προς το θετικότερο και η εικόνα-σχέση που έχουν οι Έλληνες της Διασποράς  με τη λεγόμενη Δημόσια Διοίκηση της χώρας μας, αναβαθμίζεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό καθώς τα Προξενεία αποτελούν στην ουσία τη “βιτρίνα” της χώρας μας προς τα έξω, ενώ δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες των Προξενείων να αναδιοργανώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, κερδίζοντας εργατοώρες στην νέα ψηφιακή πραγματικότητα, εξυπηρετώντας μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων για βίζα.
Ο θετικός αντίκτυπος δηλαδή της εφαρμογής και καθιέρωσης του Προγράμματος “Πρόξενος”, τις λειτουργίες των “ΚΕΠ για τους Έλληνες του εξωτερικού” είναι πολλαπλασιαστικός, καθώς αντανακλά σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας των Ελλήνων της Διασποράς, της καθημερινής λειτουργίας των Προξενείων μας κτλ.
Παράλληλα, ο κ. Ρίζος στην εισήγησή του έσπευσε να συγχαρεί τον Χρήστο Δουλκερίδη, Έλληνα μετανάστη στο Βέλγιο, ο οποίος και εξελέγη πρώτος με 33% με το κόμμα τον Πρασίνων, σε Δήμο της Περιφέρειας των Βρυξελλών, Μάλιστα ο κ. Ρίζος στάθηκε και στα λόγια του συμπατριώτη μας Χρήστου Δουλκερίδη, ο οποίος δήλωσε πως αυτός και το κόμμα του γνώρισαν μεγάλη εκλογική άνοδο διότι “με ιδεολογική συνέπεια παλεύουν κατά του μεγαλύτερου κινδύνου που απειλεί σήμερα την ανθρωπότητα, την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι μάχονται τον σκοταδισμό και την Ακροδεξιά που απειλούν σήμερα την Ευρώπη”.