Σε αδιέξοδο και φέτος οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου σε άλλη μια βασανιστική χρονιά

986

Αναμένουν με αγωνία τις αποζημιώσεις. Σαπίζουν στα χωράφια τα ασυγκόμιστα τεύτλα! Δεν λειτουργεί η ΕΒΖ! – Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε σήμερα (17/10) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με καταστροφική πολιτική, από πλευράς της Κυβέρνησης, στο θέμα της ΕΒΖ.

Η έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού για την ΕΒΖ είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έναρξης της φετινής καμπάνιας στο Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας!

Μάλιστα, στους παραγωγούς του Έβρου και της Ροδόπης δόθηκαν τελευταία στιγμή τευτλόσποροι. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, όμως, κάποιοι παραγωγοί με ρίσκο προχώρησαν κι εφέτος στην τευτλοκαλλιέργεια.

Δυστυχώς, όμως όπως φαίνεται κι από τα σχετικά νούμερα, κι αυτοί οι παραγωγοί βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο… Γύρω στα 2.200 στρέμματα με τεύτλα παραμένουν ασυγκόμιστα και οι περίπου 70 παραγωγοί αγωνιούν για το αν τελικά θα συγκομιστούν.

Παράλληλα, 95 τευτλοπαραγωγοί του Νομού δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημίωση για τα περυσινά ασυγκόμιστα 2.360 στρέμματα τεύτλων κι ούτε γνωρίζουν πότε, κι αν αποζημιωθούν.

Επίσης, 25 με 30 παραγωγοί που παρέδωσαν σοδειά δεν αποζημιώθηκαν, καθώς κάποιοι απ’ αυτούς απουσίαζαν την εποχή που υπογράφονταν τα συμφωνητικά με την Συνεταιριστική Τράπεζα των Σερρών.

Παράλληλα, κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τον Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας, αν θα λειτουργήσει ή όχι και υπό ποιο καθεστώς.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν πάνω από 3 μήνες, χωρίς να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το «αύριο»

Σχετική γραπτή Ερώτηση είχε καταθέσει ο Βουλευτής στις 28/06 (μπορείτε να τη διαβάσετε στο παρακάτω link http://www.dimoschakis.gr/?p=9568 ), στην οποία όμως δεν απάντησε ο Υπουργός ως όφειλε εντός 25 ημερών, βάσει του Κανονισμού της Βουλής.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό τι θα γίνει με τα φετινά ασυγκόμιστα τεύτλα κι αν θα συγκομιστούν, αν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τα περυσινά ασυγκόμιστα κι αν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός για τη φετινή καμπάνια.

Επίσης, ζητάει να πληροφορηθεί ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου για το Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας, αν θα λειτουργήσει φέτος, όπως και το πως προχωράει γενικότερα η εξυγίανση και η εξαγορά της ΕΒΖ και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.