Έβρος: Γιατί άραγε οι παράνομοι μετανάστες κλείνουν τους δρόμους;

3554

Το δεύτερο περιστατικό στην Καβύλη και στο ίδιο σημείο δεν είναι συμπτωματικό. Όπως συνέβησαν παρόμοια περιστατικά σε άλλα σημεία του νομού, για παράδειγμα στους Πετράδες

Η κύρια αιτία που οι παράνομοι μετανάστες καταφεύγουν σε αυτή την περίεργη τακτική είναι ότι επιδιώκουν τη σύλληψη. Και αυτό γίνεται πρώτον, γιατί ο Έβρος εξαιρέθηκε από τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας που επιτρέπει τις επαναπροωθήσεις και δεύτερον, γιατί πληροφορούνται (οι παράνομοι μετανάστες) ότι στον Έβρο γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις.

Η συμφωνία λοιπόν προβλέπει ότι αν βρεθούν στον Έβρο, θα παραμείνουν στον ελληνικό χώρο χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα να επιστραφούν στην Τουρκία. Οι καταγγελίες (αληθινές ή όχι) που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για επαναπροωθήσεις πριν προλάβουν να εισέλθουν στο εσωτερικό τους οδηγούν στα τεχνάσματα που αναφέρουμε.

Με το μόνο φόβο λοιπόν της υποτιθέμενης παράνομης επαναπροώθησης στην Τουρκία, δημιουργούν ένα παραβατικό επεισόδιο με τη μορφή της διακοπής κυκλοφορίας σε δρόμους ή ακόμα της επίθεσης σε διερχόμενα αυτοκίνητα, επιδιώκοντας τη σύλληψη από αστυνομικούς ώστε να καταγραφούν έστω και ως παράνομοι, να ταυτοποιηθούν και έπειτα να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται.

Καλό το κόλπο;