Ξαναζωντάνεψε το παλιό κτήριο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλης

1013

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλαιού ελληνικού κτηρίου του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως, που από τον 19ο αιώνα και μέχρι το 1922 και την προσφυγιά του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης λειτουργούσε ως ένας φάρος του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και της εκπαίδευσης της Ελληνικής κοινότητας της Αδριανούπολης, φιλοξενώντας πλήθος εκδηλώσεων, όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, όπερες, ζωγραφικές εκθέσεις, ομιλίες και πολλές άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ενώ υπήρχε και αίθουσα που λειτουργούσε ως Μουσείο.

Το κτήριο ανακαινίστηκε εκ βάθρων και χθες, Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 εγκαινιάστηκε, παρουσία των αρχών της Αδριανούπολης και πλήθους κόσμου και πλέον είναι η έδρα της Χορωδίας Τουρκικής Κλασικής Μουσικής.

Ο διευθυντής της Χορωδίας, κ. Φαντίλ Ατίκ προσκάλεσε τον Μορφωτικό μας Σύλλογο στα εγκαίνια και ο Αντιπρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας, κ. Γιάννης Σιωπίδης παρευρέθηκε χθες στο κονσέρτο της Χορωδίας, που σηματοδότησε τα επίσημα θυρανοίξια του κτηρίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης και η κ. Σεμά Σανταλτζί, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αδριανούπολης στην έδρα της Ελληνικής φιλολογίας και φίλη του Μουσείου.