Το αδιαχώρητο γίνεται στο Μουσείο Καραθεοδωρή! Διαβάστε για την ταινία αφιέρωμα στον μεγάλο μαθηματικό

1139

Στην Κομοτηνή λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια το Μοναδικό Παγκοσμίου βεληνεκούς εμβέλειας Μουσείο, αφιερωμένο στην φωτεινή οικουμενική διάνοια του Έλληνα Μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή!

Του ανθρώπου που υποκλίνεται η επιστημονική κοινότητα των Μαθηματικών και όχι μόνο, στον οποίο οφείλεται η διατύπωση της θεωρίας της σχετικότητας από τον Αϊνστάϊν, καθώς του έλυνε τις δύσκολες μαθηματικές εξισώσεις για να οδηγηθεί στην θεωρία. Μάλιστα στο Μουσείο υπάρχουν και άλλα αυθεντικά έγγραφα, που είναι η αλληλογραφία του Άρθουρ Ρόζενταλ, τα οποία αποκαλύπτουν πολύ σημαντικές θεωρίες σχετικές με τα την επιστήμη των Μαθηματικών που ακόμα όμως δεν έχουν μελετηθεί και θα έχουν λαμπρό μέλλον από τους επιστήμονες που θα τις διερευνήσουν.

Το όραμα της ίδρυσης και της λειτουργίας ενός Μουσείου για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, αποτέλεσε και αποτελεί στόχο ζωής του Αθανασίου Λιπορδέζη, Μαθηματικού από την Κομοτηνή, που έχει αφιερώσει τη ζωή του εδώ και είκοσι χρόνια.
Σε αυτά τα 20 περίπου χρόνια ο Αθανάσιος-Σάκης-Λιπορδέζης διένυσε ένα πολύ δύσκολο και ανηφορικό δρόμο, προκειμένου να συγκεντρώσει υλικό, που θα τοποθετούσε στο Μουσείο, για να γνωρίσουν οι Έλληνες και κυρίως τα Ελληνόπουλα, ποιων είναι κληρονόμοι, πνευματικών αγαθών και δόξης…Ευτυχώς ο κ. Λιπορδέζης στο δρόμο του συνάντησε και ανθρώπους που ενστερνίστηκαν το όραμά του και τον βοήθησαν να το υλοποιήσει.
Ανάμεσα σε αυτούς ο Στρατηγικός Σύμβουλος- και ο Έλληνας με το πιο υψηλό IQ- Νίκος Λυγερός, αλλά και πρώην υπουργός και Βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, που μέσα από τις υπουργικές του θέσεις, «άνοιξε» τις κλειστές πόρτες για την εξασφάλιση των γνήσιων εκθεμάτων-εγγράφων και προσωπικών αντικειμένων από δημοπρασίες του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Πλέον το Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, διαθέτει όλα τα χειρόγραφα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, τις επιστολές προς των Αϊνστάϊν-για τον δρόμο προς την θεωρία της σχετικότητας-όλο το συγγραφικό του έργο, πολλές φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Μαθηματικού!

Το αδιαχώρητο από νέους και σχολεία
Τα τελευταία χρόνια στο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, επικρατεί το αδιαχώρητο από σχολεία από όλη την Ελλάδα, που έρχονται να γνωρίσουν από κοντά και να μαγευθούν από την φωτεινή αυτή Μαθηματική διάνοια!
Πολλά είναι τα σχολεία που ενώ έρχονται για πρώτη φορά, επαναλαμβάνουν την επίσκεψη κάθε χρόνο.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως το Μουσείο Καραθεοδωρή έχει ξεκινήσει να επισκέπτεται μαζί με κάποια του εκθέματα από την συλλογή του, σχολεία πόλεων της Ελλάδας, ενθουσιάζοντας τους μαθητές και μυώντας τους με ένα διαφορετικό τρόπο στην επιστήμη των Μαθηματικών!
Ο κ. Λιπορδέζης μάλιστα και ο Νίκος Λυγερός έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, προκειμένου σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, να λειτουργήσει ένα Ινστιτούτο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, το οποίο μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε Φοιτητές του Δημοκριτείου να κάνουν δύο εξάμηνα και να αποκτήσουν διδακτορικό ή τίτλο Μάστερ!
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν δύο τόμοι από τον Σάκη Λιπορδέζη, με τον πρώτο να αναφέρεται, «Στο άστρο των Καραθεοδωρή». Ο δεύτερος τόμος έχει ως τίτλο την ιστορία του Μουσείου Καραθεοδωρή. Πρόκειται για ένα υπερ-πολυτελέστατο τόμο, 750 σελίδων συνολικά με κείμενα και φωτογραφίες, που καλύπτει τις αισθήσεις και τα κριτήρια ενός προσεγμένου μελετητή, ως προς την όραση, την αφή, την εμπιστοσύνη.

Το Μουσείο Καραθεοδωρή πάει …Τσανάκλειο
Η αλήθεια βέβαια είναι πως οι επισκέπτες «στριμόχνωνται» στο χώρο που λειτουργεί το Μουσείο-απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ-, καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος και τα εκθέματα πολλά. Όπως αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο κ. Λιπορδέζης, υπάρχει ένα ακόμη δωμάτιο με κούτες από αυθεντικά αντικείμενα και θεωρίες μαθηματικών και γενικά αυθεντικά αντικείμενα και έγγραφα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που θα μπορούσαν να γεμίσουν άλλο ένα τόσο χώρο.
Ο Σύνδεσμος Φϊλων Καραθεοδωρή και ο κ. Λιπορδέζης έχουν λάβει τη διαβεβαίωση από τον νυν Δήμαρχο Κομοτηναίων, Γιώργο Πετρίδη, πως το Μουσείο Καραθεοδωρή θα μεταφερθεί στο ανακαινισμένο νεοκλασσικό κτίριο της Τσανακλείου και συγκεκριμένα ο επάνω όροφος.
Πολύ πιθανόν αυτό να γίνει στο ξημέρωμα της νέας χρονιάς!
Ο κ. Λιπορδέζης ήδη έχει έτοιμο το σχεδιασμό για την επανέκθεση των εκθεμάτων στο νέο χώρο, ενώ η έκθεση θα συμπληρωθεί και με τα νέα εκθέματα που βρίσκονται στις κούτες. Αξίζει δε να σημειωθεί πως πολλοί πολίτες δωρίζουν τις αξιολογότατες Μαθηματικές συλλογές στο Μουσείο, για περαιτέρω αξιοποίηση και φυσικά φύλαξη.
Αξιοποιώντας και αυτές τις συλλογές, το Μουσείο Καραθεοδωρή μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει η μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη των Βαλκανίων!
Ο χώρος θα είναι ανοικτός για να φιλοξενήσει συμπόσια και συνέδρια με την αφρόκρεμα των Επιστημόνων των Μαθηματικών- και όχι μόνο-. Η Κομοτηνή θα μπορέσει να αποτελέσει έναν τεράστιο πόλο έλξης, για έρευνες, για γνωριμία και για αξιοποίηση-ανάδειξη αυτού του τεράστιου πνευματικού θησαυρού, που λέγεται Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, προκειμένου να επιστρέψει με κάποιο τρόπο η «Ελληνική Σκέψη» και να ξαναγεννηθεί το Φως των Επιστημών και της Φιλοσοφίας στη Χώρα που τα γέννησε και που τα δώρισε στην οικουμένη!
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα λειτουργήσει αυτό το Μουσείο, το οποίο πρέπει να είναι ανοικτό. Όπως σημείωσε ο κ. Λιπορδέζης είναι απαραίτητα τρία άτομα! Για αυτό το σκοπό ήδη υπάρχει σχεδιασμός για την ενεργοποίηση των Εθελοντών σχεδόν από όλη την Ελλάδα!

Θεατρικά και κινηματογραφική ταινία ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
Είναι τόση η αγάπη του κ. Λιπορδέζη για την ανάδειξη αυτής της φωτεινής και ξεχωριστής προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που έχει γράψει και μικρά θεατρικά έργα τα οποία έχουν παιχθεί στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία.
Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και η πρόεδρός του Σοφία Μενεσελίδου, δέχθηκε πρόταση του κ. Λιπορδέζη να ανέβουν φέτος στην θεατρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και ήδη γίνονται οι πρώτες προεργασίες.
Μάλιστα καταλήγοντας ο κ. Λιπορδέζης μας αποκάλυψε και τα σχέδια που υπήρχαν για την παραγωγή και κινηματογραφικής ταινίας, υπό το σκηνοθετικό όμμα του Γιάννη Σμαραγδή…Το σενάριο υπάρχει και είναι έτοιμο για τον τολμηρό που θα το αξιοποιήσει…

ert.gr