Ορεστιάδα. Η χθεσινή βραδιά ήταν αφιερωμένη στη ΔΗΚΕΠΑΟ

993

 

Ο αγιασμός για την έναρξη της νέας διδακτικής περιόδου των τμημάτων και των Δομών της ΔΗΚΕΠΑΟ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας.

Μετά το πέρας του αγιασμού ο Πρόεδρος χαιρέτισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, καλωσόρισε τη νέα Αντιπρόεδρο κ. Μπαξεβανίδου – Μαμαλίγκα Χρυσούλα και μεταξύ άλλων ανέφερε στο λόγο του για την ανοδική πορεία της επιχείρησης καθώς και για τη λειτουργία όλων των τμημάτων και των δομών της. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνετε, να παρευρίσκεστε σήμερα εδώ μαζί μας, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου μας, για τον ετήσιο εναρκτήριο αγιασμό της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, των συνεργατών και  εργαζομένων των δομών και των τμημάτων της. Ως Πρόεδρος της επιχείρησης και εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας, εργαζόμενους, καθηγητές καθώς και στα μέλη και επωφελούμενους των δομών μας, μια καλή εκπαιδευτική πολιτιστική χρονιά γεμάτη υγεία σε σας και τις οικογένειές σας, δύναμη για την επίτευξη των νέων στόχων και προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε  και δημιουργικότητα για να ανεβάσουμε ακόμη πιο πολύ των ήδη υψηλά τοποθετημένο πολιτιστικό πήχη που έχουμε συνδιαμορφώσει.

Πριν καλέσω στο βήμα τον Δήμαρχο και πριν καταθέσω  μια μικρή αναφορά στα της Επιχείρησης θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα να καλωσορίσουμε στην οικογένεια της ΔΗΚΕΠΑΟ την καινούργια μας Αντιπρόεδρο, την κυρία Χρυσούλα Μπαχτσεβανίδου Μαμαλίγκα και να της ευχηθούμε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα με υγεία, δύναμη και υπομονή. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας» με τον διακριτικό τίτλο ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο., και η οποία συστήθηκε με την υπ’ αριθμ. 44/2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ορεστιάδας όντας Κοινωφελής Επιχείρηση που υπάγεται στο Ν. 3463/2006, για τη λειτουργία της και την πραγματοποίηση όλων των δράσεων που υλοποιεί σε ετήσια βάση, έχει ως κύριες πηγές χρηματοδότησης την Τακτική Επιχορήγηση του Δήμου, τους πόρους από την διαχείριση Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» στο οποίο μετέχουμε με τα τρία ΚΔΑΠ και τον Παιδικό Σταθμό της Κλεισσούς, έσοδα από τροφεία και δίδακτρα του Δημοτικού Ωδείου και του Παιδικού Σταθμού καθώς και έσοδα από χορηγίες που πετυχαίνουμε και λαμβάνουμε για  τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, βάσει του marketing project που διαμορφώσαμε και εφαρμόζουμε.

Είναι μια υγιείς οικονομικά επιχείρηση η οποία δίνει μεγάλη βαρύτητα εκτός από την ορθή και συνεχή λειτουργία όλων των δομών της προς όφελος των Δημοτών, επιχορηγεί πληθώρα πολιτιστικών δράσεων που διοργανώνουν πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι της περιοχής μας και σε πολλές περιπτώσεις συνδιοργανώνει μαζί τους δρώμενα τοπικού πολιτιστικού χαρακτήρα και όχι μόνο. Επίσης να σημειώσουμε ότι η ΔΗΚΕΠΑΟ πλέον διοργανώνει, ως όφειλε να κάνει όντας κεντρικός φορέας πολιτισμού του Δήμου μας, δικές της εσωτερικές παραγωγές με πλούσιο πολιτισμικό περιεχόμενο είτε μουσικές, είτε μουσικοθεατρικές Παραγωγές που ήδη αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις από άλλους Δήμους της χώρας μας ζητάνε να τις παρουσιάσουμε και εκεί.

Η ΔΗΚΕΠΑΟ σήμερα απασχολεί πλέον των 40 υπαλλήλων, μονίμων είτε με συμβάσεις εργασίας και λειτουργεί τις ακόλουθες εξής δομές:

– Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στον Πύργο με 25 παιδιά βάσει αδείας, όλα μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, στο οποίο κατά την διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις εσωτερικά και εξωτερικά του χώρου ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα λειτουργικότητας και οι οποίες φυσικά θα συνεχιστούν και φέτος για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στα παιδιά.

– Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην Οινόη με 30 παιδιά βάσει αδείας και αυτά όλα μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ… Στο ΚΔΑΠ Οινόης την προηγούμενη χρονιά επίσης, έγιναν ολοκληρωτικές παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών του ώστε να εναρμονιστεί πλέων πλήρως με το σύγχρονο φεκ λειτουργίας των δομών Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Υπουργείου και προγραμματίζουμε την πλήρη ανάπλαση του προαύλιου χώρου για την ακόμη καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους επωφελούμενους.

– Τον Παιδικό Σταθμό Κλεισσούς με σύνολο 41 παιδιών, 24 μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και 17 εκτός αυτού, ο οποίος παρουσιάζει έντονη δράση σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον με την φύλαξη και φροντίδα των παιδιών της προσχολικής ηλικίας να είναι σε υψηλά επίπεδα.

– Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες με 15 παιδιά βάσει αδείας, όλα μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ αποτελεί μια δομή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες που κατά γενική ομολογία στα παιδιά παρέχονται υψηλού επιπέδου φροντίδα και απασχόληση και καλό θα είναι να αντιληφθούνε κάποιοι  ότι θα πρέπει να μείνει μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συμπεριφορές μόνο και μόνο για να χρησιμοποιηθεί ως μέσω προβολής και επίτευξης προσωπικών επιδιώξεων. Είναι κάτι που το βρίσκουμε απαράδεκτο και τελείως ανήθικο.

Και στις 4 αυτές δομές απασχολείται έμπειρο και κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό και φυσικά να σημειωθεί ότι όλες τους συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις πολιτιστικές δράσεις της ΔΗΚΕΠΑΟ και με πολύ μεγάλη επιτυχία μάλιστα.

– Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ένα κόσμημα για την περιοχή μας, ένα πραγματικό πνευματικό θησαυροφυλάκιο στο κέντρο της πόλης, στην οποία μπορούμε να βρούμε βιβλία από το ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα, διηγήματα, βιογραφίες, βιβλία φιλοσοφίας, ψυχολογίας, παραψυχολογίας, τόμους για την θρησκεία, τις κοινωνικές επιστήμες, τη γλώσσα, τις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, την τέχνη και τον αθλητισμό, την ιστορία και την γεωγραφία και φυσικά βιβλία από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία…

Η Δημοτική μας βιβλιοθήκη αριθμεί αυτή τη στιγμή 27.856 βιβλία και έχει ενεργά μέλη 8.439 συνδημότες μας με καθημερινή επισκεψιμότητα πλέον των 40 ατόμων. Οι υποδομές της βελτιώνονται συνεχώς και εκτός από το πλούσιο υλικό που διατηρεί, φέτος το προσωπικό της θα εφαρμόζει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς εκπαιδευτικά προγράμματα ανοιχτά προς τα σχολεία, τις δομές προσχολικής ηλικίας αλλά και το κοινό.

– Το Δημοτικό Ωδείο, το μοναδικό Δημοτικό Ωδείο στο βόρειο τμήμα του νομού μας και με λειτουργία πολλών ετών φέτος θα λειτουργούν τα εξής τμήματα: Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων, Πιάνο, Βιολί, Βιολοντσέλο, Πλαγίαυλος, Μονωδίας, Βυζαντινής Μουσικής, Κλασικής κιθάρας, Μοντέρνο πιάνο, Ηλεκτρικής και Ακουστικής κιθάρας, Σύγχρονου τραγουδιού, Μπουζούκι, Αρμόνιο, Μουσικής Προπαιδείας.

Επίσης το Δημοτικό μας Ωδεία λειτουργεί Παιδική- Νεανική Χορωδίες καθώς και την γνωστή πλέον σε όλους Τετράφωνη χορωδία “Εν Ορεστιάδι”, η οποία παρόλο το νεαρό της ηλικίας της έχει να επιδείξει μια φρεσκάδα στα χορωδιακά πράγματα τις περιοχής και ένα πλούσιο έργο κι αυτό χάρις τις προσπάθειες της Διευθύντριας του Ωδείου και μαέστρου της κ. Μαρίας Δημητριάδου. 1ος σταθμός για φέτος η συμμετοχή της στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Χορωδιών, Ορχηστρών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον επόμενο μήνα.

Να σημειωθεί ότι από φέτος θα λειτουργήσουν τμήματα Βυζαντινής Μουσικής και τμήματα του Ωδείου στον Κυπρίνο και στα Δίκαια. Έτσι τα παιδιά εκεί θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα υψηλού επιπέδου από καθηγητές του Ωδείου μας σε ζεστούς και όμορφους χώρους που έχουμε διαμορφώσει εκεί με τη βοήθεια των τοπικών κοινοτήτων και των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και τους ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια τους.

– Τη Φιλαρμονική του Δήμου στην οποία κατά την προηγούμενη χρονιά έγινε μια πλήρη αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση στον τρόπο λειτουργίας της, την τακτοποίηση των οικονομικών της, δημιουργήθηκε πλέον μητρώο μελλών και υλικών της Φιλαρμονικής, καθιερώθηκε η λειτουργίας της με καθημερινό πρόγραμμα, και παραδίδονται πλέον υποχρεωτικά μαθήματα θεωρίας φιλαρμονικής σε όλα τα νέα μέλη δωρεάν. Επίσης από φέτος και θέλοντας να δώσουμε φυσική υπόσταση αλλά και να ενισχύσουμε τις δυο φιλαρμονικές των πρώην Δήμων Κυπρίνου και Τριγώνου στα Δίκαια,  εντάξαμε στα μητρώα της ΔΗΚΕΠΑΟ τα μέλη τους και αναλαμβάνουμε την πλήρη λειτουργία τους με μαθήματα και πρόβες τις οποίες θα πραγματοποιούν καθηγητές του Δημοτικού μας Ωδείου και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους τοπικούς συλλόγους των δυο αυτών εδρών θα επιδιώξουμε να έρθουν τα παιδιά και αυτών των περιοχών κοντά στη μουσική και μάλιστα δωρεάν. Έτσι προσθέτουμε στη Δημοτική Φιλαρμονική δυο παραρτήματα, του Κυπρίνου και των Δικαίων..

Στόχος μας ήταν να “ενώσουμε” τις δυο δομές της ΔΗΚΕΠΑΟ με το ίδιο υπόβαθρο, το Ωδείο με τη Φιλαρμονική και νομίζω ότι αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα το πετυχαίνουμε αρκετά καλά. Επόμενος στόχος είναι  με την σύμπραξη των δυο αυτών μουσικών δομών να δημιουργήσουμε ένα μουσικό σύνολο που να μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο και να μπορεί να επενδύσει μουσικά όχι μόνο εσωτερικές παραγωγές αλλά να συμμετέχει και σε παραγωγές άλλων δημοτικών επιχειρήσεων πολιτισμού, μουσικά φεστιβάλ και μουσικές παραστάσεις.

– Τη Σχολή χορού με κλασικό μπαλέτο και μοντέρνο χορό για ενήλικες και εφήβους η οποία το τελευταίο διάστημα μας παρουσιάζει όμορφες και αξιόλογες παραστάσεις υψηλού επιπέδου.

– Τα Τμήματα Εικαστικών της ΔΗΚΕΠΑΟ. Το Τμήμα Κεραμικής – Πηλοπλαστικής με πληθώρα εκθέσεων από έργα των μελλών του που κατασκευάζονται με πολύ μεράκι. Για τις ανάγκες του τμήματος αγοράστηκε φέτος ακόμη ένας φούρνος διότι ο ένας που υπήρχε αποδείχθηκε μη αρκετός για ένα τόσο δυναμικό τμήμα.

Επίσης το Τμήμα Ζωγραφικής που φέτος παίρνει μια άλλη δυναμική με την καινούρια καθηγήτρια του η οποία να τονίσουμε ότι θα πραγματοποιεί και  Εργαστήρι Θεατρικής Μαριονέτας κάτι το τελείως καινούργιο και πρωτοποριακό για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας. Επίσης για 1η φορά στο Τμήμα Χειροτεχνίας θα λειτουργεί Βιωματικό Εκπαιδευτικό Εργαστήρι που τίτλο έχει «Προσεγγίζοντας την Τέχνη» μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τη σκιά και τη χειροτεχνία, ένα εργαστήρι τέχνης που απευθύνεται σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες και που θα τους ταξιδέψει στην τέχνη μέσα από τις διάφορες μορφές της.

Άξιο αναφοράς είναι το ότι στην έναρξη ακόμη των μαθημάτων των Σχολών και του Ωδείου ο αριθμός των μελλών αυξάνεται συνεχώς και σήμερα ξεπερνάμε τα 300 μέλη σε όλα τα τμήματα μας. Αυτό σημαίνει ότι η βαρύτητα στην εξωστρέφεια και ο τρόπος λειτουργίας που καθιερώσαμε έχει απήχηση στους δημότες μας και ότι μπορούν πλέον να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς αυτούς από έμπειρο και αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

– Το Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο στο οποίο δώσαμε βαρύτητα στη βελτίωση των υποδομών του ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε θεατρικές και μουσικές παραγωγές από όλη την Ελλάδα σε έναν χώρο που θα σέβεται τον επισκέπτη του και που ο επισκέπτης θα σέβεται αυτόν τον χώρο πολιτισμού. Έτσι το καλοκαίρι που μας πέρασε το επενδύσαμε με 1000 μόνιμα καρεκλάκια ειδικού τύπου για εξωτερικούς χώρους και έγινε μια ολική ανακαίνιση των αποδυτηρίων και του περιβάλλοντα χώρου.

Φυσικά θα χρειαζόμουν αρκετό από τον χρόνο σας για να μπορέσω να σας αναφέρω εδώ σήμερα, την πληθώρα των πολιτιστικών δράσεων που πραγματοποιήσαμε κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς σε οποιοδήποτε επίπεδο, οπότε θα κλείσω θέλοντας να επισημάνω το σκεπτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

Λόγο της ευαίσθητης ακριτικής περιοχής στην οποία όλοι μας ζούμε, του σημαντικού έμψυχου δυναμικού που έχουμε αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη τάση που έχει παρατηρηθεί σε αρκετούς δήμους της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο, να δίνεται επιπλέον βαρύτητα σε φορείς και πολιτιστικά δρώμενα ώστε να προσελκύουν επισκέπτες και επενδυτικό ενδιαφέρον ως μέσω της τοπικής ανάπτυξης τους,  μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος της ΔΗΚΕΠΑΟ θα πρέπει να είναι καθαρά αναπτυξιακός. Να διαχειριστεί κατάλληλα τις υποδομές της, πνευματικές και υλικές, ώστε να δημιουργεί και να αναδεικνύει τον πολιτισμό της περιοχής μας προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της αλλά και επιχειρώντας να αυξήσει την επισκεψιμότητα τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από τις γειτονικές χώρες διεκδικώντας κομμάτι από την πίτα του πολιτιστικού τουρισμού. Και όταν λέμε υλικές υποδομές για έναν τοπικό πολιτισμό, εννοούμε την Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο, το Πολιτιστικό Πολύκεντρο, το Δημοτικό Θερινό Αμφιθέατρο και οποιαδήποτε άλλη δομή της επιχείρησης η οποία μπορεί αξιοποιημένη να παράγει πολιτισμό.

  Ένας λοιπόν από τους στόχους μας ήταν να καθιερώσουμε και να αναδείξουμε τον πολιτισμό ΚΑΙ μέσα από τα ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώσαμε ή συμμετείχαμε ως συνδιοργανωτές ως μια διέξοδο που να οδηγεί στην τοπική ανάπτυξη και στην προβολή της περιοχής μας με τα γενικότερα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που μπορεί να επιφέρει αυτή. Για τον λόγο αυτό ακολουθήσαμε  μια πολιτιστική στρατηγική ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσης του «πολιτιστικού» με τον κοινωνικό και οικονομικό χώρο και που να μας οδηγεί σε μια «Πολιτιστική ανάπτυξη».

Μια Πολιτιστική Ανάπτυξη που νοείται ως μια διαδικασία ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής των κατοίκων της περιοχής μας και η οποία βασίζεται τόσο στην συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα μέσα από συλλόγους, φορείς ακόμη και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όσο και στην ανάδειξη του υπάρχοντος πολιτιστικού έμψυχου δυναμικού της επιχείρησης και των δομών της, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στις συνεργασίες, στην εξωστρέφεια και στην πραγματοποίηση εσωτερικών παραγωγών που να ανταποκρίνονται πλήρως στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της εποχής που διανύουμε. Αλλά και που να δημιουργούν μια πολιτιστική ταυτότητα μέσα από την οποία  ο τοπικός πολιτισμός να μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της περιοχής μας και να μπορεί να συνδεθεί με τον τουρισμό ή τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας τουριστικής ταυτότητας στηριζόμενη σε αυτόν με απώτερο στόχο την ευημερία των ίδιων των κατοίκων.»

Ο κ. Πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής:

«Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας ακολουθεί πλέον ένα σύγχρονο μοντέλο τοπικής πολιτιστικής ανάπτυξης το οποίο μας καθιερώνει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο, αλλά και προσελκύει πλέον το ενδιαφέρον σε όλο και περισσότερους επισκέπτες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές δημοτικές ακόμη και ιδιωτικές πολιτιστικές επιχειρήσεις ακολουθούν το παράδειγμά μας. Φέτος ανεβάζουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά όχι γιατί μας το επιτάσσουν οι καιροί και οι συνθήκες που διαμορφώνονται γύρω μας αν θέλετε, αλλά γιατί πραγματικά μπορούμε να ξεπερνάμε κάθε χρόνο τον πήχη που εμείς ανεβάζουμε. Αυτός είναι και ο στόχος μας.

Για να το πετύχουμε αυτό φυσικά δουλέψαμε σκληρά και πολλές ώρες, μέρες, νύχτες όλοι μας, γι αυτό και θα ήθελα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου να ευχαριστήσω όλους εσάς, τους εργαζομένους των δομών της επιχείρησης για την άψογη συνεργασία που έχουμε μέχρι τώρα αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά και θα συνεχίσετε να το κάνετε είμαι βέβαιος,  ώστε να παρέχουμε ως ΔΗΚΕΠΑΟ αξιόλογες υπηρεσίες αντάξιες των δημοτών μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Αμέσως μετά χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους ο κ. Δήμαρχος εκφράζοντας μεταξύ άλλων την ικανοποίηση του για τη σωστή λειτουργία και εξέλιξη της ΔΗΚΕΠΑΟ και των Δομών της. Ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Προέδρου όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου και τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε όλα τα τμήματα. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε και έδωσε τα εύσημα στους εργαζομένους που με ζήλο εργάζονται για το καλό της επιχείρησης. Τέλος ευχήθηκε σε όλους μία καλή και δημιουργική χρονιά.

Η βραδιά έκλεισε με ήχους τζαζ μουσικής από σπουδαστές του Ωδείου.