Αντιπαράθεση στη βουλή Δημοσχάκη – Γαβρόγλου, για τους μαθητές της Σαμοθράκης

1160

Σύγκρουση με τον Υπουργό Παιδείας!  Ρεσιτάλ αναλγησίας προς τους μαθητές της Σαμοθράκης! Εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Νόμου για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ! – Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης

Ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στη σημερινή (05/10) συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, για το γεγονός ότι αποκλείστηκαν οι μαθητές της Σαμοθράκης από τις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπει το άρθρο 42 του Νόμου 4521/2018.

Ο Υπουργός στάθηκε στο πόσες ημέρες έμειναν κλειστά (!!) τα σχολεία στο Νησί της Νίκης, ενώ είναι εμφανές ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο σχετικό άρθρο του Νόμου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν του εστάλησαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την πλευρά του τοπικού Δήμου!

O Βουλευτής από την πλευρά του τόνισε ότι:

  • Η Σαμοθράκη υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές σε υποδομές, κατοικίες,  δίκτυα, σχολεία, κτήρια πέρυσι τον Σεπτέμβριο, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων
  • Οι 16 οικογένειες του Νησιού δεν ζήτησαν ελεημοσύνη, αλλά αυτό που δικαιούνταν. Να συμπεριληφθούν τα παιδιά τους στην ευνοϊκή ρύθμιση της πριμοδότησης των μαθητών πληγεισών περιοχών για την είσοδό τους σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ όπως προβλέπει ο Νόμος .
  • Ο ίδιος κατέθεσε γι’ αυτό το θέμα γραπτή Ερώτηση στις 21 Αυγούστου, για την οποία αδιαφόρησε να απαντήσει ο Υπουργός εντός 25 ημερών ως όφειλε, ενώ και ο Δήμαρχος Σαμοθράκης έθεσε ανάλογο ζήτημα με αίτημά του στις 4 Απριλίου.
  • Με τη στάση του ο Υπουργός για μια ακόμα φορά γυρίζει την πλάτη του στον Έβρο και τη Θράκη.
  • Το άρθρο 42 του Νόμου 4521/2018 που θέτει τις προϋποθέσεις για αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν προβλέπει το πόσες ημέρες θα είναι ανοιχτά τα σχολεία, όπως υποστήριξε ο Υπουργός στην πρωτολογία του.
  • Το συγκεκριμένο άρθρο υπογραμμίζει ότι για να ισχύσουν αυτές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα πρέπει οι συγκεκριμένες περιοχές να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Ο Υπουργός έφτασε στο σημείο να «καταδικάσει» 16 παιδιά εκ των οποίων τα 10 θα κάνουν  χρήση βελτίωσης των μορίων, της θέσης ή της εισόδου σε άλλα Τμήματα Πανεπιστημίων της επιλογής τους !
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από αυτά τα παιδιά, αν γίνει χρήση του Νόμου,  περνάει στη Σχολή Μουσικών Σπουδών της Κέρκυρας. Σε διαφορετική περίπτωση θα φύγει ως νεομετανάστης στη Γερμανία για να γίνει εργάτης.
  • Ένα άλλο παιδί με τη μοριοδότηση που παρέχει ο Νόμος του Υπ. Παιδείας μπαίνει στην Ιατρική Αλεξ/πολης και υλοποιεί το όνειρο της ζωής του.
  • Για να αποκαταστήσει την αδικία οφείλει ο Υπουργός να εκδώσει συμπληρωματική υπουργική απόφαση και να εντάξει τη Σαμοθράκη μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές στις οποίες ισχύουν αυτές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Δείτε τη συζήτηση σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=NXWPkO1EUh0