Τα υδατοδρόμια Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης στη Βουλή

1476

Νέος Νόμος του Υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών: Θριαμβεύει ο κρατικισμός και υποχωρεί η ιδιωτική οικονομία!  Δεν δεχόμαστε φρούδες ελπίδες για τα υδατοδρόμια Αλεξ/πολης και Σαμοθράκης! – Ομιλία στη Βουλή στο Σ/Ν για τα υδατοδρόμια

Για τις δυσκολίες που δημιουργεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές το Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης για τα υδατοδρόμια, για την ανάγκη να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για να προχωρήσει το έργο στα λιμάνια της Αλεξ/πολης και της Σαμοθράκης, αλλά και για την χαρακτηριστική αδιαφορία των Υπουργείων Υποδομών και Εξωτερικών για να περάσει μέσα από τον Έβρο η  σιδηροδρομική γραμμή Μπακού – Βιέννης μίλησε σήμερα (03/10) στην Ολομέλεια ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων ότι:

  • Η λειτουργία των υδατοδρομίων δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες και αναπτυξιακές προοπτικές στις τοπικές κοινωνίες και στη χώρα γενικά.
  • Για τα απομακρυσμένα κυρίως νησιά τα υδροπλάνα μπορούν να αποτελέσουν τα πλέον κατάλληλα μέσα μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων.
  • Το Σχέδιο Νόμου που φέρνει η Κυβέρνηση για τα υδατοδρόμια, με μεγάλη καθυστέρηση 4 ετών, δημιουργεί επιπλέον γραφειοκρατικά εμπόδια σε όποιον θέλει να επενδύσει.
  • Ενισχύεται με αυτόν ο Κρατικισμός και ο υπαλληλισμός, στραγγαλίζοντας την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία!
  • Οφείλει η Κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και να ξεφύγει από τη λογική του κρατισμού που τη διέπει.
  • Ο ίδιος μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχει αναδείξει την αναγκαιότητα δημιουργίας υδατοδρομίων σε Αλεξ/πολη και Σαμοθράκη, καθώς θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη διασύνδεση με τα νησιά του Β/Α Αιγαίου, αλλά γιατί όχι και με τη γειτονική Τουρκία.
  • Τα υδατοδρόμια αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στη αποσυμφόρηση των Σημείων Εισόδου και Εξόδου στον Έβρο κι όχι μόνο.
  • Είναι εμφανές ότι απουσιάζει από την Κυβέρνηση ένας ρεαλιστικός στρατηγικός σχεδιασμός στο θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης και των λοιπών μεταφορών στον Έβρο.
  • Αυτό αποδεικνύεται και από την αδιαφορία τόσο του Υπουργού Υποδομών όσο και του ΥΠΕΞ στην Ερώτηση που είχε καταθέσει για την σιδηροδρομική γραμμή Μπακού – Βιέννης, καθώς με τις απαντήσεις τους έδειξαν ότι δεν διαθέτουν κανένα σχέδιο για να αποτελέσει ο Νομός μας διαμετακομιστικός και συγκοινωνιακός κόμβος.
  • Από την άλλη μεριά ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στον Έβρο «τορπίλισε» το θέμα της ίδρυσης Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξ/πολη, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις του προηγούμενου Υπουργού.
  • Το Υπουργείο οφείλει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα υδατοδρόμια της Αλεξ/πολης και της Σαμοθράκης, ώστε να μην δημιουργούνται φρούδες ελπίδες στους κατοίκους του Έβρου.

Δείτε την ομιλία του σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=_DHfuhgYozE&t