Αλεξανδρούπολη: Βγάζουν την επιληψία από τη σκιά της

1672

Η επιληψία είναι μια χρόνια νόσος, η οποία αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες και επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινότητας. Αυτή την ασθένεια θέλουν να βγάλουν από τη σκιά της το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου Φίλων κι Ασθενών με επιληψία Θράκης «Επισπεύδω».

Ήδη ο Σύλλογος πραγματοποίησε την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη και τη δεύτερη πριν λίγες μέρες στην Κομοτηνή.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νευρολογίας του Δ.Π.Θ. κα Χαριτωμένη Πιπερίδου
Ο Σύλλογος Φίλων κι Ασθενών με επιληψία «Επισπεύδω» δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο έχοντας ως έδρα την Αλεξανδρούπολη και σκοπό την προσέγγιση των ασθενών, την ενημέρωση των γιατρών, την επαφή με τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Κυρίως, όμως, ως στόχο να ελαττώσει, αν όχι να εξαλείψει το στίγμα που υπάρχει γι αυτή την νόσο. «Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ίδια η ασθένεια, όσο το ότι υπάρχει μια προκατάληψη, υπάρχουν διαχωρισμοί για τους ασθενείς με επιληψία, ενώ η επιληψία είναι μια νόσος, η οποία μόνο σε ελάχιστο ποσοστό έχει επιβάρυνση στο προσδόκιμο ζωής και στο τι θα κάνει κάποιος στη ζωή του.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του Συλλόγου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νευρολογίας του Δ.Π.Θ. κα Χαριτωμένη Πιπερίδου. Παράλληλα σημειώνει πως υπάρχει μια κακή νοοτροπία ότι η επιληψία είναι μιας νόσος επιβαρυντική και έτσι υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός και ο φόβος στην κοινωνία.

Η κ. Χαριτωμένη Πιπερίδου καλεί τον κόσμο να ενημερωθεί για το ακριβώς είναι η επιληψία, να ενημερωθούν τα σχολεία, οι δάσκαλοι, γιατί στην παιδική κι εφηβική ηλικία είναι μεγαλύτερο το ποσοστό της. Η συχνότητα της στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται σε 0.8-1% συνεπώς αφορά σημαντικό ποσοστό, είτε άμεσα είτε έμμεσα. «Είναι πιο μεγάλη στην παιδική κι εφηβική ηλικία, μετά μεγαλώνει και μετά τα 60 αρχίζουν κι εμφανίζονται παθήσεις του εγκεφάλου με επιληπτικές κρίσεις. Η επιληψία είναι μια νόσος η οποία σε πολύ -πολύ μικρό ποσοστό επιβαρύνει το προσδόκιμο επιβίωσης. Έχει πολλές μορφές και τα σύνδρομα επιληψίας είναι κάθε φορά θεραπεύσιμα. Σταματούν με τα φάρμακα οι επιληπτικές κρίσεις.» εξηγεί η κα Πρόεδρος προσθέτοντας, όμως, πως καμιά φορά οι δάσκαλοι δεν τα καταλαβαίνουν και νομίζουν ότι έχουν νοητική υστέρηση, αλλά έχουν καλοήθη νοητική επιληψία.

«Το 75% είναι επιληψίες που το άτομο δεν καταλαβαίνει ότι έχει επιληψία. Υπήρχαν και υπάρχουν διάσημοι, όπως ο Ντοστογιέφσκυ ή ο Έλτον Τζον που αντιμετώπισαν το πρόβλημα» σημειώνει και καλεί όλους να ενημερωθούν . «Οι δάσκαλοι, το οικογενειακό περιβάλλον, οι φίλοι, γιατί είναι κάτι που δεν επηρεάζει την οικονομική, την επαγγελματική ζωή των ανθρώπων Είναι πολύ σημαντικό να είναι ενημερωμένοι όλοι οι άνθρωποι γύρω από τον ασθενή. Ζει ο ασθενής με το φόβο να μην τον δει ο δίπλα σε μια κρίση κι αυτό δεν πρέπει. Η θετική στάση σε οποιαδήποτε νόσο βοηθάει βιοχημικά στο να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες.»

Τέλος, δεν παραλείπει να τονίζει πως έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η ενεργοποίηση των ασθενών στο Σύλλογο, των φίλων τους, γιατί δυο τρεις μόνο δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος το να βγάλουν την επιληψία από τη σκιά της, αυτός είναι και ο τίτλος του κινήματος. «Θέλουμε πάρα πολύ να μας στηρίξουν οι ασθενείς, οι συγγενείς, οι φίλοι τους, η τοπική κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό για να το κάνουμε αυτό.»¨δηλώνει και υπόσχεται πως οι ενημερωτικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν.

ert.gr