Τα αδέλφια Μανδαλίδη και οι ευεργεσίες τους στο Διδυμότειχο!

1740

Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη)

O Ιωάννης Μανδαλίδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1887 και η αδελφή του Bάγια το 1890. Γονείς τους ήταν ο Πέτρος Mανδαλίδης και η Σταματία Σίπκα.

Σε πολύ μικρή ηλικία έχασαν τον πατέρα τους ο οποίος σκοτώθηκε από ένα τραγικό ατύχημα. Τα επόμενα χρόνια ο Iωάννης σπούδασε οδοντιατρική στην Κωνσταντινούπολη. Από το 1907 έως το 1916 τα δύο αδέλφια μετανάστευσαν και έζησαν στην Aμερική. Εργάστηκαν σκληρά και έκαναν μεγάλη περιουσία. Το 1917 επέστρεψαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ιωάννης και Βάγια Μανδαλίδη

O Iωάννης Mανδαλίδης ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο. Tο 1931 αγόρασε μαζί με τη Bάγια την εξαώροφη οικοδομή στην παραλία της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Bασιλέως Kωνσταντίνου 39. Εκεί διέμεναν τα δύο αδέλφια μαζί (τα οποία δεν παντρεύτηκαν ποτέ) μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Ο Ιωάννης Μανδαλίδης υπήρξε Μέγας Ευεργέτης για τον ελληνισμό, αλλά και για τη γενέτειρά του το Διδυμότειχο. Ενδεικτικά και προς ενημέρωση παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο της κας Αγγελικής Γ. Σακελλαρίου (εφημερίδα ¨Εν Διδυμοτείχω¨ φύλλο Αυγ 2005) : «Ο Ιωάννης Μανδαλίδης πάντα ονειρευόταν να κάνει κάτι για τη γενέτειρά του. Με την επιστροφή του σ΄ αυτήν, είδε τις ελλείψεις της πόλης και αποφάσισε αρχικά και έφτιαξε έναν σύγχρονο αλευρόμυλο. Δεύτερο έργο του είναι αυτό του ηλεκτροφωτισμού. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης ολόκληρης της πόλης είχε μήκος 15 χλμ συνολικά. Για την εγκατάσταση των μηχανημάτων του Μύλου και του Ηλεκτροφωτισμού, έφερε τεχνίτες από την Ιταλία. Οι εγκαταστάσεις αυτές ευεργετικές και πρωτόγνωρες για την πόλη, άρχισαν να λειτουργούν από το 1924. Το Διδυμότειχο άλλαξε όψη, οι δρόμοι, τα σπίτια, φωτίστηκαν πλουσιοπάροχα. Ήταν η πρώτη πόλη του Έβρου που ηλεκτροδοτήθηκε. Τα κέρδη από τις επιχειρήσεις αυτές τελικά τα κληροδότησε στο Δήμο Διδυμοτείχου. Την διαχείριση του κληροδοτήματος ανέθεσε σε νομικό πρόσωπο ¨Το Αδερφάτο¨, με πρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο. Εκατοντάδες μαθητές της πόλης του Διδυμοτείχου σπούδασαν από την επιχορήγηση του ¨Αδερφάτου¨».

Από την ιστοσελίδα των κληροδοτημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παραθέτουμε τα παρακάτω βάσει των οποίων καταδεικνύεται η προσφορά και ευεργεσία των αδελφών Μανδαλίδη και εκτός του Διδυμοτείχου :

Η προτομή του Ιωάννη Μανδαλίδη στο Διδυμότειχο

«O Iωάννης Mανδαλίδης πέθανε στις 26 Ιουλίου 1942, σε ηλικία 55 ετών. Mε τη δημόσια διαθήκη του, που συνέταξε στις 20 Iουλίου 1942, κληροδότησε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση της Oδοντιατρικής Σχολής τις καταθέσεις του σε χρήματα ή χρεώγραφα και το ήμισυ εξ αδιαιρέτου της εξαώροφης οικοδομής στην παραλία της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Bασιλέως Kωνσταντίνου 39. H Bάγια Mανδαλίδου πέθανε στις 23 Aυγούστου 1973. Mε τη δημόσια διαθήκη της άφησε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το ήμισυ εξ αδιαιρέτου της παραπάνω οικοδομής με σκοπό να χρησιμεύσει για την ίδρυση και εγκατάσταση ερευνητικού παραρτήματος της Oδοντιατρικής Σχολής που θα φέρει το όνομα ¨Mανδαλίδειο Kέντρο Oδοντιατρικών Eρευνών¨».

 

kastropolites.com