Τα 60 λεπτά αγγίζει το βαμβάκι, μεγάλες οι αρχικές αποδόσεις

3589
Baumwollpflüger

Σε µια από τις καλύτερες εµπορικές περιόδους τους τελευταίων ετών δείχνει να εξελίσσεται η φετινή για το βαµβάκι. Για την ποιότητα της παραγωγής τα ξέραµε, αυτό που αρχίζει να ξεκαθαρίζει τα τελευταία 24ωρα, είναι και η αφετηρία από την οποία εκκινούν οι τιµές παραγωγού.

Σε πείσµα της αστάθειας που φαίνεται να υπάρχει στο διεθνές πεδίο, οι εκκοκκιστές στην Ελλάδα υποχρεώνονται αυτή τη φορά να κινηθούν δραστήρια για τη συγκέντρωση του προϊόντος. Έτσι, οι πληροφορίες θέλουν τα 60 λεπτά που ήταν και εξ αρχής ο στόχος για τη φετινή χρονιά, να µην απέχει πολύ από την τιµή που θα καθαρίσουν οι βαµβακοκαλλιεργητές. Ήδη κάποια καλά σηµάδια τον πιάνουν από την πλάστιγγα, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό που παίζει είναι 55+3 ή 55+4 λεπτά ανάλογα µε την περίσταση. Αυτό το σενάριο το παίζουν απ’ ότι φαίνεται από κοινού οι εκκοκιστές στη Βοιωτία, ενώ στη Θεσσαλία ο Καραγιώργος π.χ. επιµένει στα «ανοιχτά», πληρώνοντας σήµερα 50 στο χέρι και τα υπόλοιπα, όπου κινηθούν και οι άλλοι. Κάτι λέει ότι η αγορά έχει ακόµα δρόµο, ειδικά µετά τα Χριστούγεννα, όταν καθαρίσει και ο διεθνής ορίζοντας.

Κοινή πρώτη τιµή συν 4 λεπτά

Με κοινή πρώτη τιµή, σε µια συµφωνία κυρίων, αποφάσισαν να «δουλέψουν» φέτος οι µεγάλοι εκκοκκιστές του θεσσαλικού κάµπου, κρατώντας όπως κάθε χρόνο το παιχνίδι δυνατά στα χέρια τους. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τιµή γύρω από τα 55 λεπτά το κιλό, στην οποία θα προστίθενται 3 ή 4 λεπτά off the record για όποιον παραγωγό κλείνει προϊόν µε τιµή ηµέρας. Πρόκειται για επίπεδα που επιτρέπουν στους εκκοκκιστές αφενός να απορροφήσουν τις ποσότητες που χρειάζονται χωρίς να βγουν εκτός προϋπολογισµού τους και αφετέρου να ικανοποιήσουν τους καλλιεργητές αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσφέρουν και κάτι παραπάνω «τιµής ένεκεν».

Άλλωστε, η ευκαιρία µοιάζει ιδανική αφού οι πιέσεις στα χρηµατιστήρια δίνουν το απαραίτητο «πάτηµα» στους βιοµήχανους να κρατήσουν χαµηλότερα την τιµή στο βαµβάκι από όσο θα έπρεπε να κινηθεί µε βάση τα θεµελιώδη που παραµένουν θετικά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται ακόµα και από τις απαιτητικές αγορές της Άπω Ανατολής. Ωστόσο, για την ώρα επικρατεί ένα κλίµα «παγωµάρας», λόγω της απουσίας της Τουρκίας από την αγορά, αλλά και µετά τις τελευταίες εξελίξεις µε τους νέους δασµούς της Κίνας, που περιόρισε τις εµπορικές πράξεις διεθνώς, γεγονός που «βολεύει» αρκετά σε αυτή τη φάση και τους Έλληνες εκκοκκιστές. Την κατάσταση, µάλιστα, φαίνεται πως δυσχεραίνει για τους Έλληνες βαµβακοπαραγωγούς και η περιορισµένη ζήτηση, δεδοµένου ότι οι εµπορικοί οίκοι, δηλαδή αυτοί που έχουν πάρει το µεγαλύτερο µερίδιο των προαγορών, δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν σηµαντικό κοµµάτι των θέσεων τους, γεγονός που «φρενάρει» προς το παρόν τις νέες πράξεις.

Έχει όλα τα φόντα

Έχοντας σηµειώσει µια αύξηση στην τιµή του µέχρι τις αρχές του καλοκαιριού της τάξης του 6% σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, το βαµβάκι είχε όλα τα φόντα για µια περαιτέρω άνοδο στην αγορά. Η τάση στα χρηµατιστήρια αντανακλούσε µια αυξηµένη ζήτηση, η οποία θα στήριζε και τις τιµές. Ταυτόχρονα όµως σηµειώθηκε και αύξηση παραγωγής, µε τις φυτεύσεις να αυξάνονται κατά 8%, κάτι που θα αύξανε τα παγκόσµια αποθέµατα και θα λειτουργούσε ως µοχλός πίεσης τιµών. Αυτό µαζί µε την αβεβαιότητα των εµπορικών πολιτικών ανάµεσα στην ηγέτιδα των εισαγωγέων χωρών Κίνα µε τις ΗΠΑ στιγµάτισαν το τέλος της περιόδου 2017-2018, µε αβεβαιότητα στη διεθνή αγορά.

agronews.gr