Πρόβλημα στα ρέματα του Έβρου δημιουργεί ο Κλεισθένης!

1590

Το θέμα συζητήθηκε στο Συμβούλιο με αφορμή επερώτηση του περιφερειακού Συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Εξακουστού σχετικά με τον έλεγχο, τις παρεμβάσεις, τον καθαρισμό και τη συντήρηση ρεμάτων αρμοδιότητας Περιφέρειας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Όπως αναφέρθηκε στον Έβρο γίνονται καθαρισμοί από την Περιφέρεια, πέρα των ορεινών Δήμων και της Σαμοθράκης, που αναλάμβανε το δασαρχείο.

Όμως στο νέο νομοσχέδιο του Κλεισθένη η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό ρεμάτων περιήλθε στο σύνολό της στις Περιφέρειες, και έτσι η Περιφέρεια ζήτησε από τους Δήμους αναλυτική αναφορά για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από αυτούς, ποιες είναι οι προτεραιότητες καθαρισμού και να υποδείξουν πού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Τα διαθέσιμα ποσά στον Έβρο ανέλυσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Πέτροβιτς που σημείωσε πως ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, κ. Κώστας Αγοραστός, είχε τονίσει μετά την μεταφορά της αρμοδιότητας στις Περιφέρειες, με αναφορά του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι οι περιφέρειες θα πρέπει για να ανταποκριθούν να έχουν τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία, τον αριθμό εργαζόμενων και τους κατάλληλους πόρους, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.

Με τον καινούριο νόμο άλλωστε, σημείωσε, δεν μεταβιβάστηκαν, παράλληλα με τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας οι αντίστοιχοι πόροι παρά την ρητή συνταγματική πρόβλεψη που υπάρχει, και δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των Περιφερειών.

Σε περίπτωση που η Περιφέρεια πάει σε ιδιώτη για τον καθαρισμό, το πλαίσιο για τα δημόσια έργα απαιτεί διάστημα 8-10 μήνες από την ώρα ένταξης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ενώ με το ισχύον πλαίσιο οι περιφέρειες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων για τις έκνομες δραστηριότητες.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε πως το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μεταφέρει μια σειρά από αρμοδιότητες, όπως το διοικητικό έλεγχο των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ, τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος και τελευταία τον έλεγχο των ρεμάτων στις περιφέρειες, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και προσωπικό.

«Όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, μεταφέρεται στις περιφέρειες» σημείωσε με νόημα ο ίδιος, για να αντιτείνει ότι από τη στιγμή που μεταφέρθηκε πρέπει να το αντιμετωπίσουν, και έτσι έκαναν μια σύσκεψη όπου αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα. Έτσι έστειλαν επιστολή στους δημάρχους, ζητώντας την εικόνα των έργων σε όλα τα ρέματα αρμοδιότητάς τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο ρεμάτων, να αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις, και να γίνουν εκεί που η ανάγκη είναι μεγαλύτερη.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης αποκάλυψε ότι η ΕΝΠΕ υπολόγισε πως οι πόροι που θα έπρεπε να διαθέσει το κράτος στις περιφέρειες για όλο το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχονται σε 6 δις, από τα οποία διατέθηκαν μόνο τα μισά, όμως ακόμα και έτσι έχει γίνει προετοιμασία, ώστε να αντιμετωπίσουν το θέμα.

paratiritis-news.gr