Ανοίγει Κέντρο Ημέρας στην Αλεξανδρούπολη; Ποιος ο ρόλος του

2477

Ένα Κέντρο Ημέρας για τους πάσχοντες από άνοια, έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και να λειτουργήσει προς όφελος των πασχόντων και των οικογενειών τους. Την σημασία λειτουργίας ενός τέτοιου Κέντρου, που γίνεται προσπάθεια να ιδρυθεί στην Αλεξανδρούπολη, ανέδειξε, μεταξύ άλλων, η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή.

Η 1η Τ.ΟΜ.Υ. Κομοτηνής, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer, πραγματοποίησε ενημέρωση γύρω από την νόσο Alzheimer. Η ενημέρωση έγινε σε συνεργασία με το Ιατρείο Άνοιας της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής Αλεξανδρούπολης – Π.Γ.Ν.Ε., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Πολυλειτουργικού Κέντρου Δήμου Κομοτηνής, με ομιλήτριες τις Άννα Τσιακίρη, ψυχολόγος Phd και Πηνελόπη Βλοτινού, εργοθεραπεύτρια υπ. Phd.

Η 21 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ (1864-1915), εξ ου και η ονομασία της. Ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να τριπλασιαστεί έως το 2050 φτάνοντας στα σε 152 εκατομμύρια από 50 που είναι σήμερα. Στην Ελλάδα από το 2000 σημειώνεται σημαντική αύξηση στα περιστατικά με νόσο Alzheimer και άλλων τύπων άνοιας, σύμφωνα με το προφίλ υγείας της χώρας για το 2017.

Τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόληψης, ανέδειξε στην ομιλία της η Άννα Τσιακίρη ψυχολόγος, διδάκτωρ της ιατρικής στην νευρολογία για να επισημαίνει ότι “το κακό με την άνοια είναι ότι αν ξεκινήσει δεν υπάρχει κάτι που θα γυρίσει το δρόμο πίσω. Ουσιαστικά η άνοια προκαλείται από βλάβες στον εγκέφαλο, οπότε όταν αρχίζει και χαλάει σιγά-σιγά ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση, για να μπορούμε να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις χωρίς απαραίτητα να μπορούμε φυσικά να τις γυρίσουμε πίσω“.

Ηλικία για την πρόληψη δεν υπάρχει, μας ενημερώνει η κα Τσιακίρη, καθώς “πλέον υπάρχουν στατιστικά δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχουν και άνοιες κάτω από των 65 ετών. Ακούμε πολύ συχνά τον όρο γεροντική άνοια. Γεροντική εννοούμε την άνοια μετά τα 65 έτη, όπου είναι και περισσότερα τα στατιστικά δεδομένα. Φυσικά υπάρχουν και άνοιες προ γεροντικές οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν και μετά τα 40 έτη. Υπάρχουν και μορφές άνοιας οι οποίες είναι αναστρέψιμες και μπορεί να οφείλονται σε μια οργανική κατάσταση. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το κομμάτι της διάγνωσης, στο οποίο οι νευρολόγοι είναι εξειδικευμένοι να κάνουν τις κατάλληλες εξετάσεις για να δουν την διαφοροδιάγνωση. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος που έχει όγκο στον εγκέφαλο μπορεί να έχει συμπτώματα άνοιας και όταν αφαιρέσει τον όγκο να επανέλθει στην προηγούμενη λειτουργικότητά του. Υπάρχουν καταστάσεις όπως είναι η απορύθμιση του θυρεοειδούς, πολύ συχνό φαινόμενο, που μπορεί να στείλει σημάδια διαταραχών που σχετίζονται με την μνήμη ή με την διάθεση, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες με μεταβολικά συμπτώματα“.

Το ρόλο της εργοθεραπείας στους πάσχοντες από άνοια, ανέδειξε η Πηνελόπη Βλοτινού, εργοθεραπεύτρια της πανεπιστημιακής νευρολογικής κλινικής, υποψήφια διδάκτορας ΔΠΘ. Εξήγησε αναλυτικά “ο δικός μου ο ρόλος σαν εργοθεραπεύτρια έχει να κάνει με την διαχείριση κάποιων ομάδων ασθενών οι οποίοι έχουν ήδη άνοια. Αυτό που κάνουμε στην Αλεξανδρούπολη το ονομάζουμε σχολείο μνήμης. Οι ασθενείς παρακολουθούν κάποια συγκεκριμένα προγράμματα που ενισχύουν κάποιες δεξιότητες. Το πρώτο κομμάτι της ενίσχυσης αυτής έχει να κάνει με δεξιότητες που υπάρχουν ήδη στους ασθενείς και θα πρέπει να διατηρηθούν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κατά δεύτερον δεξιότητες που έχουν χαθεί και πρέπει να αντισταθμίσουμε εμείς έτσι ώστε να μπορέσει ένας άνθρωπος να παραμείνει λειτουργικός στο δικό του περιβάλλον χωρίς να είναι εξαρτημένος από τους φροντιστές του“.

Σε όλο σημείο της ομιλίας της κατέδειξε μεθόδους με τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να ενισχύσει το γνωστικό του απόθεμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε φυσική δραστηριότητα, ενασχόληση με δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση συγκεκριμένων κειμένων και η δυνατότητά του να βγάλει μια περίληψη, αναγνώριση και απομνημόνευση λέξεων, η δημιουργία μνημοτεχνικών κανόνων έτσι ώστε να θυμάται, η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας και άλλα.

Το εξωτερικό ιατρείο άνοιας στην Αλεξανδρούπολη    
Σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου λειτουργεί το εξωτερικό ιατρείο άνοιας, στο οποίο γίνεται η διαδικασία της διάγνωσης. Λειτουργεί ταυτόχρονα και ένα σχολείο μνήμης σε εξωνοσοκομειακή δομή στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, στην οποία γίνονται πολλές δράσεις που σχετίζονται με την νοητική ενδυνάμωση και γενικότερα με την κοινωνικοποίηση και την βελτίωση ποιότητας ζωής των ασθενών με άνοια. Ο τρόπος για να επικοινωνήσει κάποιος με το εξωτερικό ιατρείο άνοιας είναι με ένα τηλέφωνο στα εξωτερικά ιατρεία, για να ορίσει ραντεβού. Το ιατρείο άνοιας λειτουργεί κάθε πρώτη και τρίτη Δευτέρα του μήνα.

Κέντρο Ημέρας για τους πάσχοντες από άνοια
Όσο για το Κέντρο Ημέρας για τους πάσχοντες από άνοια αυτή είναι μία προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας ιδρύεται το Κέντρο Ημέρας για τους πάσχοντες από άνοια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Η χρηματοδότηση θα γίνει αρχικά από πόρους των Π.Ε.Π. και ανέρχεται στο ποσό των 300.000 ευρώ για 18 μήνες και στη συνέχεια από τον κρατικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Το κέντρο θα απασχολεί προσωπικό από 8 άτομα.

xronos.gr