Σεπτέμβριος ο μήνας του τραχανά στον Έβρο

8287

Όποιος κάνει μια βόλτα από τα χωριά του Έβρου αυτή την εποχή, θα δει σε πάρα πολλές αυλές να ξεραίνεται ο παραδοσιακός Θρακιώτικος τραχανάς !!!

Από τα παλιά χρόνια, κάθε οικογένεια έφτιαχνε τις ανάλογες ποσότητες τραχανά έτσι ώστε να “βγει” ο χειμώνας.

Ο τραχανάς είναι ένα θρεπτικό θρακιώτικο έδεσμα που τρώγεται συνήθως για πρωινό και συνοδεύεται με γάλα, φέτα και ψωμί. Αλλά και ως μεσημεριανό συνήθως με κοτόπουλο.

Το inevros.gr σας αποκαλύπτει την “μυστική” συνταγή του παραδοσιακού Θρακιώτικου τραχανά !!!

Υλικά

Τραχανά για όλο το χειμώνα
  1. 500 γρ. κολοκύθα κόκκινη
  2. 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης , αφαιρούμε τα σπόρια
  3. 500 γρ. καρότα
  4. 500 γρ. ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και το ζουμάκι για να μη σηκώσει παραπάνω αλεύρι
  5. 1 κ.σ. μπαχάρι σπασμένο
  6. 3 κ.σ. Αλάτι χοντρό
  7. 2 κ.σ. πιπέρι
  8. 300 γρ. ταχίνι
  9. 500 γρ. κρεμμύδια
  10. 500 γρ. σέλινο προαιρετικά
  11. 1 κιλό σιμιγδάλι
  12. Αλεύρι όσο σηκώσει
  13. (Αν μας αρέσουν τα καυτερά βάζουμε και μια καυτερή πιπεριά μέσα χωρίς τα σπόρια)
  14. Νερό καθόλου
  15. Προζύμη δέκα ημερών συν άλλες δυο μέρες που θα την ξανά φτιάξουμε με νερό και αλεύρι για να γίνει περίπου 1 κιλό, αφράτη και θα την ανακατεύουμε με το πιρούνι.

Βήματα

  1. Βάζουμε όλα τα λαχανικά – που έχουμε κόψει κομματάκια – και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε χωρίς να προσθέσουμε νερό, με τη σιγανή φωτιά αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους και σιγοβράζουν έτσι.

  2. Μόλις μαλακώσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

    Κατόπιν τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε, γίνονται ένας πηχτός χυλός και μέσα σε αυτόν ρίχνουμε την προζύμη και ανακατεύουμε και μετά το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία πάρα πολύ σφιχτή ζύμη.

  3. Την ζυμώνουμε σε μεγάλη λεκανίτσα για να έχει χώρο να φουσκώσει…. θα την αφήσουμε 2 μέρες να ξινίσει [2 βράδια], μόλις φουσκώνει θα την ξαναζυμωνουμε μέχρι να περάσουν τα 2 βράδια.

    Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη και κάνουμε μπουκίτσες ή πιτάκια και τα αφήνουμε σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν γυρίζοντας τα συνέχεια και από τις δύο πλευρές τους για να στεγνώνουν ομοιόμορφα. Ενδέχεται να διαρκέσει το στέγνωμα 2-3 μέρες.
    Όταν στεγνώσουν αρκετά, να μην είναι εντελώς ξερά δηλαδή τα τρίβουμε στο multi, οσο περισσότερο τόσο πιο ψιλός θα γίνει ο τραχανάς μας, καλό είναι όμως να είναι λίγο χοντρός. Ο εύκολος τρόπος είναι αυτός με το multi… αλλιώς τρίβουμε με τα χέρια μέσα σε ένα χοντρό κόσκινο, όπως κάνει η μαμά μου.

    Αφήνουμε τριμμένο τον τραχανά να στεγνώσει τελείως και τον ανακατευουμε απαλα με τα ακροδάχτυλα συχνά. Αφού στεγνώσει πολύ καλά τον βάζουμε σε γυαλινο βάζο σε μέρος χωρίς υγρασία ή σε υφασμάτινη σακούλα για να αερίζεται, παντα σε ξηρό μέρος.