Ο δύσκολος ρόλος που ανέλαβε η νέα υφυπουργός Εθν. Άμυνας και αφορά τον Έβρο

1214

Την αρμοδιότητα ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων ανέθεσε στην νέα υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος όπως είχε ο ίδιος ανακοινώσει από την ΔΕΘ, όπου είχε αναφέρει πως φέρνει την κ. Κόλλια-Τσαρουχά στην Αθήνα για να αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο και να μεταφέρει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Θράκη.

Σύμφωνα με το onalert.gr από τα κεντρικά σημεία του ήδη εκπονημένου σχεδίου αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η αναβάθμιση της ΑΣΔΕΝ σε Διοίκηση Αρχιπελάγους και η ίδρυση του Ελληνικού Joint Special Forces Command, καθώς και το κλείσιμο πολλών στρατοπέδων σε περιοχές χαμηλού ενδιαφέροντος και η ενίσχυση στρατηγικά ευαίσθητων περιοχών όπως αυτή της Θράκης.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, στο χαρτοφυλάκιο της νέας υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, εκτός από την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, εντάσσεται η Εθνοφυλακή, αλλά και τα θέματα των  αναπήρων πολέμου και ειρηνικής περιόδου, των θυμάτων πολέμου, των εφέδρων πολεμιστών και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικότερα η υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας έχει την αρμοδιότητα να:
Αποφασίζει για τη συγκρότηση, ανασυγκρότηση και διάλυση μονάδων και σχηματισμών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των διακλαδικών μονάδων, μετά από εισήγηση του οικείου Ανώτατου Συμβουλίου ή του ΓΕΕΘΑ και γνωμάτευση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), που προβλέπει το εδάφιο ζ΄ της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν.2292/1995, όπως ισχύει.

Ασκεί τις οικονομικές αρμοδιότητες μέχρι του ποσού των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) ευρώ και τις διοικητικές αρμοδιότητες συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των προϋπολογισμών, πλην του ορισμού των διοικήσεων, στα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Ασκεί τις προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την κείμενη νομοθεσία αρμοδιότητες σχετικά με τις ποινικές και αστικές υποθέσεις του στρατιωτικού προσωπικού.

Εισηγείται και εφαρμόζει τη νομοθεσία που σχετίζεται με τους ανάπηρους πολέμου και ειρηνικής περιόδου, τα θύματα πολέμου, τους έφεδρους πολεμιστές και τους αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης και αποφασίζει για θέματα που αφορούν τα σχετικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό.

Αποφασίζει για θέματα που αφορούν την εθνοφυλακή. Η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό.

Αποφασίζει για τα θέματα των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των λοιπών Στρατιωτικών Σχολών, Κέντρων Εκπαίδευσης και Σχολείων που υπάγονται στα Γενικά Επιτελεία, καθώς επίσης και για το διορισμό, την πρόσληψη, εξέλιξη και μονιμοποίηση του κάθε κατηγορίας εκπαιδευτικού προσωπικού. Η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό.

xronos.gr