Μέσα στον επόμενο χρόνο οι πρώτες συνδέσεις φυσικού αερίου στην Ορεστιάδα. Μπήκε και το Διδυμότειχο στο σχέδιο

1889

Ενημέρωση σχετικά με το πότε αναμένεται να φτάσει το φυσικό αέριο στην πόλη της Ορεστιάδας έδωσε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης

Όπως ανέφερε την Παρασκευή υπήρξε μία συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τους εκπροσώπους όλων των εταιρειών – η ΔΕΔΑ είναι η εταιρία η οποία έχει αναλάβει την εξάπλωση του δικτύου φυσικού αερίου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – όπου έγινε γνωστό και το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα προχωρήσει η εξάπλωση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια.

Ήδη έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την ανάπτυξη του δικτύου στις πέντε πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Ορεστιάδα είναι η έκτη πόλη η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών στον προγραμματισμό για την ανάπτυξη του δικτύου. Μέσα στο καλοκαίρι κατατέθηκε η πρόταση και άνοιξε το μετρό με πρόσκληση προς τη ΔΕΔΑ αποκλειστικά από την Περιφέρεια με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση και έχει κατατεθεί ο πλήρης φάκελος.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μαυρίδης αυτές τις μέρες τελειώνει η αξιολόγηση και η ένταξη του συνολικού έργου, οπότε τον Οκτώβριο θα γίνει η δημοπράτηση έτσι ώστε να βρεθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο της εγκατάστασης όλου του δικτύου φυσικού αερίου.

Το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης διαγωνιστικής διαδικασίας είναι έξι έως οκτώ μήνες επομένως ο ανάδοχος θα εγκατασταθεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Στην συνέχεια, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Ορεστιάδας “με βάση τα δεδομένα που έχουμε σε άλλες περιοχές που δημιουργήθηκαν και με το σκεπτικό που υπάρχει και μας αναπτύχθηκε, όποιο δίκτυο φτιάχνουν ένα-ένα χιλιόμετρο θα μπορεί να συνδέεται αυτόματα με τους δύο τερματικούς σταθμούς που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε στις δύο εισόδους της πόλης μας“. Στόχος είναι να γίνουν κατευθείαν οι συνδέσεις μέσα στο καλοκαίρι με τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής και να συνεχίζεται από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο και η πλήρης σύνδεση με τις οικίες “έτσι ώστε του χρόνου το χειμώνα να μπορούμε σε αυτά τα 54 χιλιόμετρα που θα καλύπτει το δίκτυο σε πρώτη φάση να γίνει η πλήρη σύνδεση όλων των ενδιαφερομένων“.

Πως θα γίνεται η παροχή φυσικού αερίου στα σπίτια – Τι θα γίνει με τις τιμές

Ακόμη ο κ. Μαυρίδης έδωσε κάποια στοιχεία σχετικά με το πως θα γίνεται η δραστηριοποίηση των εταιριών για το φυσικό αέριο. Όπως ανέφερε ξεκαθαρίστηκε πριν από 25 ημέρες και το κανονιστικό καθεστώς σχετικά με το ποιες εταιρείες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε κάθε περιοχή.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας εξήγησε, χρησιμοποιώντας έναν παραλληλισμό με άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, πως ο κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει με βάση τα δικά του κριτήρια την εταιρία- πάροχο του φυσικού αερίου για την οικία του, ανάμεσα στις εταιρίες που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Διευκρινίζεται πως η εταιρία που κατασκευάζει το δίκτυο φυσικού αερίου δεν θα είναι ο διαχειριστής του δικτύου. Σχετικά με τις τιμές ο κ. Μαυρίδης τόνισε θα υπάρχει ίδια τιμή σε όλο το μήκος της περιφέρειας άσχετα από τη γεωγραφική θέση του κάθε Δήμου δηλαδή το μέγιστο που θα πληρώνει η Δράμα ή η Καβάλα θα πληρώνει και η Ορεστιάδα χωρίς επιπλέον κόστος για μεταφορά “αυτό ήταν ένα θετικό βήμα του υπουργείου, εισακουστήκαμε και με ικανοποίηση είδαμε ότι υλοποιείται, αφομοιώθηκε μέσα στη νομοθεσία“.

Τέλος ο προγραμματισμός – για το πρόγραμμα του 2018-2022 που έχει εκπονήσει η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την περιοχή – είναι για επέκταση αυτού του δικτύου και σε άλλες μη αστικές περιοχές του δήμου Ορεστιάδας.

Μετά την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο εντάσσεται στο δίκτυο φυσικού αερίου

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας ανέφερε καταλήγοντας πως και η γειτονική πόλη του Διδυμοτείχου αναμένεται να ενταχθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου καθώς περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της εταιρίας για την τετραετία 2018-2022:

“Μέσα στο σχεδιασμό με ορίζοντα στο ίδιο τετραετές πρόγραμμα και αφού έχουν τελειώσει τις εργασίες αυτές στις έξι πόλεις, προηγούνται και αυτές οι περιοχές όπως είναι το Διδυμότειχο“.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα προγραμματίζει η εταιρία μετά τις έξι πρώτες πόλεις θα ενταχθούν στο δίκτυο και θα αποκτήσουν φυσικό αέριο μέχρι το 2024 και οι υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας ΑΜΘ.

RadioEvros.gr