Ένας Διδυμοτειχίτης γράφει για την εμποροπανήγυρη

3778

Γράφει ο Σπύρος Διαγκάκης

Η ιστορική πόλη του Διδυμοτείχου ετοιμάζεται να “φορέσει”τα καλά της στα πλαίσια της καθιερωμένης εδώ και πολλά χρόνια εμποροπανήγυρης και να υποδεχτεί εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον νομό της Θράκης και όχι μόνο για λίγες και μόνο μέρες. Το πανηγύρι, γνωστό σε πολλούς και ως ‘’ χαϊβάν παζάρ’’(από τις τούρκικες λέξεις hayvan=ζώο,Pazar=παζάρι) λαμβάνει χώρα πίσω από την περιοχή του ΚΤΕΛ κατά μήκος της οδού Χατζηαντωνίου έως και την επαρχιακή παράκαμψη.

Φέτος ξεκινά την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 24 του μηνός.

Αξίζει να αναφέρουμε λίγα λόγια για την ιστορία και την διαδρομή της εμποροπανήγυρης, μιας και αποτελεί σημείο αναφοράς για το Διδυμότειχο αλλά και για ολόκληρο τον νομό Έβρου, εφόσον είναι ένα από τα πιο σημαντικά παζάρια στην επικράτεια της βόρειας Ελλάδας.

Αρχικά, σύμφωνα με μελέτες αλλά και από τα λόγια ηλικιωμένων πια πολιτών,  η επιλογή του μήνα Σεπτέμβρη για την διεξαγωγή του πανηγυριού, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η αιτία ήταν ότι οι παραπάνω ημερομηνίες αποτελούσαν μία χρονική ‘’ανάπαυλα’’ πριν την έναρξη των αγροτικών ασχολιών.

 

Με αυτόν τον τρόπο , δινόταν η ευκαιρία αφενός  στους αγρότες να εκθέσουν την παραγωγή τους όπως για παράδειγμα ρεβίθια,φακές,φασόλια,καλαμπόκι και αφετέρου στους ζωέμπορους και κτηνοτρόφους, να πουλήσουν τα ζώα τους όπως κότες,αγελάδες κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια αυτών των ημερών, πραγματοποιούνταν διαγωνισμοί και απονομή βραβείων σε παραγωγούς, για τις προοδευτικές και καινοτόμες για την εποχή ιδέες.

Τέλος, στις μέρες μας ο θεσμός αυτός της εμπροπανήγυρης έχει αποκτήσει πλέον έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, προσαρμοσμένο κατάλληλα  πάντα στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.

Μικροί και μεγάλοι έμποροι καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους. Προϊόντα από τον τομέα της ενδυμασίας , της υπόδησης,της διακόσμησης οικίας αλλά και παραδοσιακά εδέσματα όπως χαλβάς Φαρσάλων, λουκουμάδες Ξάνθης αλλά και γραβιέρα Κρήτης.