Με 70 ελικόπτερα Kiowa ενισχύονται οι ένοπλες δυνάμεις σε Αιγαίο και Έβρο

1504

Στο δυναμικό της Αεροπορίας Στρατού θα ενταχθούν σύντομα τα ελικτόπτερα Kiowa μετά από συμφωνία Ελλάδας-Αμερικής προκειμένου να ενδυναμωθούν οι ένοπλες δυνάμεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο.

Ηδη, εκπρόσωποι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες στις ΗΠΑ για την τελική επιλογή των ελικοπτέρων Kiowa.

Πιο συγκεκριμένα, ανώτερο στέλεχος της Αεροπορίας Στρατού ως επικεφαλής Ελληνικού κλιμακίου, μαζί με ιπταμένους και τεχνικό προσωπικό είναι στις Ηνωμένες πολιτείες και ανάμεσα από εκατοντάδες ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa, εκκινούν τις διαδικασίες του τελικού ελέγχου και επιλογής εκείνων που θα προαχθούν για να στελεχώσουν με τη δυναμική τους τα νέα «readiness» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πριν από λίγο καιρό άλλωστε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας για να δει από κοντά τα έργα που γίνονται στην βάση της Αεροπορίας Στρατού και που θα φιλοξενήσουν ένα μέρος των ελικοπτέρων Kiowa.

Στην Αλεξάνδρεια θα φτάσουν όσα ελικόπτερα προορίζονται για την εκπαίδευση των πιλότων που πρόκειται να τα στελεχώσουν. Επιπλέον συνεχίζονται και οι μελέτες στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας στο τμήμα εκείνο της πίστας που θα φιλοξενηθούν οι νέοι «ινδιάνοι» της Αεροπορίας Στρατού κι όπως μαθαίνουμε θα βρίσκονται κοντά στην «φυλή» τους, των Apache Longbow.

Πληροφορίες από την Αεροπορία Στρατού σημειώνουν ως το πιο θετικό σενάριο είναι τα Kiowa το πολύ έως τον Μάρτιο του 2019, να είναι βαμμένα με τα Ελληνικά χρώματα ώστε να τηρηθούν οι χρόνοι επιλογής και παράδοσης στην χώρα μας.

Τα OH-58D Kiowa Warrior που έχει αγοράσει η Ελλάδα είναι 70 στον αριθμό, 36 πλήρως επιχειρησιακά και εξοπλισμένα σαν μικροί «αστακοί», 24 θα λειτουργήσουν ως back up των πρώτων και 10 θα είναι εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Μετά την άμεση εκπαίδευση ικάρων τα Kiowa αναμένεται να πιάσουν δουλειά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με μόνιμες μετασταθμεύσεις μέσου και ιπταμένων, το ίδιο και στον Έβρο.

Πηγή:hellasjournal.com