Μήνυμα για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο

1382

Πώς αποκρυπτογραφεί η Αθήνα τις αντιδράσεις της Άγκυρας- και ιδίως του υπουργείου Άμυνας- στην παραχώρηση ασύλου στον ένα εκ των οκτώ τούρκων στρατιωτικών. Χαμηλούς τόνους προτίθεται να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η ανησυχία πηγάζει πρωτίστως από την ανακοίνωση-αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η οποία είναι και η πιο σκληρή από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στη γειτονική μας χώρα.
Η Αθήνα επικεντρώνει στην προειδοποίηση ότι «δεν μπορεί να αναμένεται καμία βελτίωση στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τους τρομοκράτες που επιχείρησαν να υλοποιήσουν το πραξικόπημα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τη δημοκρατία και τις σχέσεις καλής γειτονίας», αλλά και στην απειλή ότι «είναι προφανές ότι θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μας».
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί βέβαιον ότι θα υπάρξουν παραβιάσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ είναι πολύ πιθανόν –αλλά και μικρότερης σημασίας γεγονός- η Άγκυρα να διακόψει προσωρινά το διάλογο μεταξύ Αποστολάκη και Ακάρ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Η Αθήνα πάντως δεν προτίθεται να απαντήσει στις τουρκικές προειδοποιήσεις και να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά, ελπίζοντας ότι στην Άγκυρα θα ψυχραιμότερες απόψεις και η ένταση δεν θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θα δημιουργήσει νέα ψυχρότητα στις σχέσεις των δυο χωρών, κάτι που φάνηκε να αλλάζει μετά την απελευθέρωση των δυο ελλήνων αξιωματικών από το καθεστώς Ερντογάν.
www.news247.gr