Ας μάθουμε γιατί είναι σήμερα η Ευρωπαϊκή ημέρα για τα θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού

1205

 23 Αυγούστου 2018! Αυτό δείχνει το ημερολόγιο μας και οφείλουμε, ως ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίζουμε ότι η ημέρα τούτη είναι “Ευρωπαϊκή ημέρα υπέρ της μνήμης των θυμάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού”.

  Θεσπίστηκε επίσημα από τη Διακήρυξη της Πράγας σχετικά με την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον κομμουνισμό, προ δεκαετίας και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου 2008. Υπογράφτηκε από τον Βάτσλαβ Χάβελ και μέλη της Ευρωπαϊκής Βουλής.

  Σκοπός της εορτής είναι η απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς των μαζικών εκτοπίσεων και δολοφονιών του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, καθώς και η επανίδρυση της ειρήνης και ευστάθειας στην Ευρώπη του σήμερα.

Και γιατί 23η Αυγούστου;

  Η 23η Αυγούστου δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία. Στις 23 Αυγούστου το 1939, η τότε Σοβιετική Ένωση υπέγραψε Σύμφωνο μη επίθεσης με την τότε Ναζιστική Γερμανία, γνωστό κι ως Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ. Τα δύο αυτά ονόματα ανήκουν στους υπουργούς εξωτερικών των δύο χωρών. Το Σύμφωνο περιλάμβανε το διαμοιρασμό της Πολωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση και στη ναζιστική Γερμανία, αλλά και την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία να προσαρτώνται στην πρώτη.

  Ο δεύτερος λόγος έλαβε χώρα μισό αιώνα, μετά την υπογραφή του Συμφώνου, το 1989. Τα δύο αυτά γεγονότα συνδέονται άρρηκτα. Τότε, δύο εκατομμύρια άνθρωποι από τις χώρες που προσαρτήθηκαν λόγω του Συμφώνου Ρίμπεντροφ-Μολότοφ, και συγκεκριμένα της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, στάθηκαν πιασμένοι χέρι-χέρι στο δρόμο, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα, από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους ως το Ταλίν, πρωτεύουσα της Εσθονίας. Με την κίνηση αυτή, ζητούσαν την απόσχιση των κρατών τους από την κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση. Μαζί τους έφεραν αναμμένα κεράκια, εθνικές σημαίες προ πολέμου και μαύρης πόρπης στη μνήμη των θυμάτων του Σοβιετικού καθεστώτος.  Έχει μείνει γνωστό στην ιστορία ως και η <<Επανάσταση του Τραγουδιού>>.

Σήμερα…

   Ζούμε σε μια στιγμή της ιστορίας που οι μεταβολές γίνονται με ραγδαίο τρόπο. Ρευστότητα και μεταβλητότητα υπάρχει στην παγκόσμια σκηνή. Συνασπισμοί διαλύονται, δημιουργούνται νέοι, μεταναστεύσεις διογκώνονται και οι εθνικιστικές βλέψεις των κρατών πάνω σε άλλα πολλαπλασιάζονται. Το πολιτιστικό πρότυπο της Ευρώπης έχει αλλοιωθεί και το δημοκρατικό πολίτευμα βρίσκεται σε κλονισμό. Σε κλονισμό βρίσκονται και οι αρχές αυτού. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανόδου των <<άκρων>>.

  Χρειάζεται η επανεμφάνιση της <<πολιτιστικής φυσιογνωμίας>> που χαρακτήριζε την ενωμένη και δυνατή Ευρώπη. Για να επιτευχθεί αυτό, έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την παγίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι επιτακτική η παγίωση του, επειδή έχει ως αρχές την ισονομία, δικαιοσύνη, ισοπολιτεία, ελευθερία και ισότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγουμε παρόμοιες νοσηρές και σκοτεινές καταστάσεις του παρελθόντος. Θα κυριαρχεί ο ανθρωπισμός και η ειρήνη. ΣΤΟΠ στον Σταλινισμό-Ναζισμό!

Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης

Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας

&Υπότροφος Φοιτητής Δημοσιογραφίας της NEW MEDIA STUDIES BY STAMATIS MALELIS