Η Κυβέρνηση οφείλει να εντάξει την «πληγωμένη» και ξεχασμένη από τις περυσινές καταστροφές Σαμοθράκη στην ευνοϊκή ρύθμιση για την εισαγωγή μαθητών πληγέντων περιοχών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

784

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε σήμερα (21/08) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την ένταξη της Σαμοθράκης στην ευνοϊκή ρύθμιση για την εισαγωγή μαθητών πληγέντων περιοχών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η οποία είχε συμπεριληφθεί, με αφορμή τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, στο Νομοσχέδιο Υπ. Αριθμ 4521 που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2018 με τίτλο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δ. Αττικής και άλλες διατάξεις».

Στο άρθρο 42 του Νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στην παράγραφο 4 αναφέρεται ότι « οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών».

Επίσης, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση – δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος».

Η Σαμοθράκη την 25η Σεπτεμβρίου του 2017 δοκιμάστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές υποδομές, δίκτυα, δρόμοι, σχολεία, σπίτια του νησιού. Γι’ αυτό το λόγο και με απόφαση του Γ Γ Πολιτικής Προστασίας στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 και με αριθμό πρωτοκόλλου 6860 κηρύχθηκε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (διαβάστε τη σχετική απόφαση στη Διαύγεια σε αυτό το link https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9B1%CE%98465%CE%A7%CE%987-%CE%A0%CE%98%CE%98?inline=true).

Το Νησί της Νίκης πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην παραπάνω ρύθμιση και μπορεί να συμπεριληφθεί στη σχετική Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί , σχετικά με τις περιοχές των οποίων οι μαθητές θα κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο οι κάτοικοι της Σαμοθράκης προσπαθούν με δικές τους δυνάμεις να σταθούν στα πόδια τους, μετά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν και θα αποτελέσει βάλσαμο για τις οικογένειες η ένταξη του Νησιού στην παραπάνω ρύθμιση, ώστε να δικαιωθούν και οι κόποι των μαθητών που προετοιμάζονταν κάτω από αντίξοες συνθήκες όλη αυτή την περίοδο.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό αν θα εντάξει τη Σαμοθράκη στη συγκεκριμένη ευνοϊκή ρύθμιση από τη στιγμή που το νησί της Νίκης πληροί όλες τις προϋποθέσεις, όπως αυτές περιγράφονται στη σχετική παράγραφο του Νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο της Δ. Αττικής.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Κύριε Υπουργέ,

Στο Νομοσχέδιο Υπ. Αριθμ 4521 που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2018 με τίτλο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δ. Αττικής και άλλες διατάξεις» και με αφορμή τις τότε πρόσφατες πλημμύρες της Μάνδρας είχατε συμπεριλάβει στο άρθρο 42 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 4 ότι « οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών».

Επίσης, αναφέρεται στη συγκεκριμένη ρύθμιση ότι: «Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση – δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος».

Η Σαμοθράκη τον Σεπτέμβριο του 2017 δοκιμάστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές υποδομές, δίκτυα, δρόμοι, σχολεία, σπίτια του νησιού. Γι’ αυτό το λόγο και με απόφαση του Γ Γ Πολιτικής Προστασίας στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 και με αριθμό πρωτοκόλλου 6860 κηρύχθηκε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση στη Διαύγεια σε αυτό το link https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9B1%CE%98465%CE%A7%CE%987-%CE%A0%CE%98%CE%98?inline=true).

Το Νησί της Νίκης πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην παραπάνω ρύθμιση και μπορείτε να το συμπεριλάβετε, στην αναμενόμενη να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση  σχετικά με τις περιοχές των οποίων οι μαθητές θα κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο οι κάτοικοι του ξεχασμένου Νησιού προσπαθούν με δικές τους δυνάμεις να σταθούν στα πόδια τους, μετά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν και θα αποτελέσει βάλσαμο για τις οικογένειες η ένταξη του Νησιού στην παραπάνω ρύθμιση, ώστε να δικαιωθούν και οι κόποι των μαθητών που προετοιμάζονταν κάτω από αντίξοες συνθήκες όλη αυτή την περίοδο.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

Θα εντάξετε τη Σαμοθράκη στην ευνοϊκή ρύθμιση για την εισαγωγή μαθητών πληγέντων περιοχών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, από τη στιγμή που το νησί της Νίκης πληροί όλες τις προϋποθέσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 42  και στην παράγραφο 4 του Νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο της Δ.Αττικής;