Άρθρο: Ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας του νερού άρδευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας

1137

Του Λευτέρη Χαμαλίδη

Ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας του νερού άρδευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας

Είναι καιρός πια να σπάσουμε τα «δεσμά» της ανασφάλειας, του συντηρητισμού, του «ωχαδερφισμού», της αδράνειας και να ξεχάσουμε ότι είμαστε μια αδικημένη, μια προβληματική περιοχή, περιμένοντας πάντα από τους άλλους να κάνουν κάτι για μας.

Πρέπει να κάνουμε τη δική μας επανάσταση. Να κάνουμε τη δική μας κίνηση. Αυτή που θα δείχνει μπροστά. Που θα κοιτάει στο μέλλον. Κανένας δεν ξέρει την περιοχή καλύτερα από μας. Κανένας δεν θέλει περισσότερο από μας να προοδέψει ο τόπος μας. Και φυσικά, δεν ξέρει κανείς άλλος εκτός από μας, τον τρόπο για να κάνουμε τα βήματα για βελτίωση της ζωής μας.

Δεν είναι εύκολο… Ούτε θα γίνει με περισσή ευκολία. Όμως είναι ανάγκη να πάρουμε εμείς πρωτοβουλίες για να καλυτερέψουμε τη ζωή μας. Κανείς άλλος δε θα το κάνει. Δεν τον νοιάζει και καλά κάνει, όταν εμείς δεν έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε με τις ενέργειες μας ότι νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και τη ζωή μας.

Ας πάψουμε να σκεφτόμαστε ως νήπια. Ας τολμήσουμε. Ας αξιοποιήσουμε τις κρυμμένες δυνατότητες μας, αναδεικνύοντας τα καλά φυλαγμένα (δεν ξέρω για ποιον και για τι) ταλέντα μας. Ας ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τις ανούσιες δικαιολογίες ότι «αυτό δεν γίνεται». Ας καινοτομήσουμε…

Επειδή δε θέλω το κείμενο μου να είναι ευχολόγιο, έπρεπε όμως κάπως έτσι να αρχίσω, θα ξεκινήσω μια σειρά από ενέργειες και δράσεις νέες, διαφορετικές για να ανοίξω ένα δημόσιο διάλογο, σύντομο, ως αφορμή για να αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα. Να ξεκινήσουμε τη δράση. Να σταματήσουμε τη μιζέρια.

Πρώτο και κυρίαρχο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, ο γεωργικός τομέας. Η μεγάλη επιτυχία του οποίου καθορίζεται από δυναμικές καλλιέργειες, πολλές από τις οποίες δεν ξεκινήσαμε ακόμη κι απαιτούν πολύ νερό. Η περίσσεια νερών είναι δεδομένη, αλλά δυστυχώς κοστίζει η χρήση τους και γι’ αυτούς που δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, θα κοστίσει αρκετά παραπάνω στο εγγύς μέλλον.

Μια δράση που πρέπει να αξιοποιήσουμε είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νερά άρδευσης και τα νερά αποστράγγισης. Υπάρχει ένα τεράστιο ενεργειακό κόστος για τα αντλιοστάσια – γεωτρήσεις άρδευσης και αποστράγγισης το οποίο θα γίνει ακόμη πιο δυσβάσταχτο στο μέλλον.

Πρόταση:

Επειδή το θέμα αφορά και τους δήμους και την περιφέρεια και τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, πρέπει όλοι αυτοί να συνεργαστούν για να ιδρυθεί μια Ενεργειακή Κοινότητα με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την μείωση του κόστους που μετακυλύει στους αγρότες. Ο αγροτικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το κόστος χρήσης νερού. Μια Ενεργειακή Γεωργική Κοινότητα αποτελεί μια επανάσταση στον αγροτικό τομέα, που θα συμβάλλει στη μείωση της ενέργειας για την χρήση του αρδεύσιμου νερού, καθώς για την αντιπλημμυρική προστασία.

Μια δράση που ασφαλώς θα βοηθήσει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μας. Κι είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα που μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.

Πως θα γίνει αυτό;

Το νομικό πλαίσιο για την ίδρυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων υφίσταται και μπορεί να αξιοποιηθεί. Η ενεργειακή κοινότητα μπορεί να ξεκινήσει με την ίδρυση μιας μονάδας από φωτοβολταϊκά, σε δεύτερη φάση να επεκταθεί από ένα δίκτυο από μικρές ανεμογεννήτριες και τέλος να ενισχυθεί από μια μονάδα παραγωγής από βιομάζα. Τα βήματα πρέπει να είναι μελετημένα και σωστά σχεδιασμένα, ώστε να είναι επιτυχημένα και αποτελεσματικά.

Πρέπει να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και φυσικά τα  ιδία κεφάλαια και το προσωπικό των φορέων. Τέλος, ο όλος σχεδιασμός απαιτείται να εμπλουτιστεί και να δεθεί με  μεράκι, διάθεση, θέληση και πίστη από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Τους αγρότες… Διότι αυτούς αφορά και θα συμμετέχουν μέσω των φορέων τους (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ).