Αλεξανδρούπολη: Τι λέει για την πληγή του παραεμπορίου ο Χρ. Τοψίδης

643

Tις προτάσεις τους για την πάταξη του παραεμπορίου κατέθεσαν τα Επιμελητήρια ΑΜΘ στον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα

Σημειώνεται πως το θέμα του παραεμπορίου, είχε τεθεί υπόψη του κ Πιτσιόρλα κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή την Εμπορική έκθεση Alexpo 2018.
Οι προτάσεις έτσι όπως κατατέθηκαν αφορούν:
Την σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παραεμπορίου,
εγγραφή στον προϋπολογισμό του κράτους αυξημένου ειδικού κονδυλίου ,
εγκατάσταση σταθερών σημείων ελέγχου στα σύνορα της Ε.Ε ,
εγκατάσταση ,ηλεκτρονικού ψηφιακού συστήματος καταγραφής της εισόδου και εξόδου των οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα και αποθήκευσης δεδομένων σε πλατφόρμα επεξεργασίας των σχετικών παραστατικών αγοράς εμπορευμάτων ,αλλά και σύλληψη των παράνομων προϊόντων να πραγματοποιείται κατά την είσοδο τους στη χώρα μέσω χρήσης ειδικών μηχανημάτων ,όπως τα X -Ray Scanners και τα εξελιγμένα Electromagnetic Field container scanners,στις πύλες εισόδου όπως τελωνεία -λιμάνια.

«To παραεμπόριο στην χώρα μας είναι άλλο ένα αντίξοο μέτρο το οποίο πλήττει τις υγιείς επιχειρήσεις και λειτουργεί αντίθετα στον υγιή ανταγωνισμό,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων ΑΜ-Θ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, τονίζοντας πως « ο τζίρος του παραεμπορίου στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 20 δις ευρώ ,ενώ 6 δις χάνει το δημόσιο κάθε χρόνο. Τα 6 αυτά δις αντιστοιχούν στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ στη κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης , στις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ και το τέλος επιτηδεύματος . Επιβαρύνσεις στις πλάτες των νομίμων επιχειρήσεων που δεν θα υπήρχε λόγος να επιβληθούν, εάν είχε παταχθεί η μάστιγα του παραεμπορίου.»

Όπως εξήγησε ο κ. Τοψίδης η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας που έχει επτά διόδους με Βουλγαρία και Τουρκία .Τέσσερις πύλες εισόδου στον Έβρο, μια στη Ροδόπη, μια στην Ξάνθη και μια στη Δράμα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, οι προτάσεις τους θα φέρουν αποτελέσματα καθώς όπως είπε, «είναι συντονισμένες και υπάρχει μια δομή.»

ert.gr