Ζώνη άμυνας στον Έβρο για τέσσερις μεταδοτικές ασθένειες στο ζωικό κεφάλαιο

954

Επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτήρηση και αντιμετώπιση τεσσάρων μεταδοτικών ασθενειών με εμβολιασμούς υλοποιεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Τα αποτελέσματα φαίνεται πως είναι σημαντικά, κι ο περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να αναλύσει το έργο του, κατόπιν σχετικής επερώτησης του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” Χρήστου Τρέλλη.

Ο τελευταίος έκανε ερώτηση μόνο για την πανώλη μικρών μηρυκαστικών, κατά πόσο έχει υπάρξει κάποιο κρούσμα σε επίπεδο ΑΜ-Θ αλλά και το τί πράττει η διοίκηση για να μην υπάρξει στο μέλλον. Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος παρόλα αυτά δεν περιόρισε την απάντησή του μόνο στην εν λόγω ασθένεια, αλλά ανέδειξε πως η ΠΑΜ-Θ υλοποιεί πρόγραμμα κατά των εξής τεσσάρων μεταδοτικών ασθενειών που πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο: Αφθώδης πυρετός, οζώδης δερματίτιδα, ευλογιά προβάτων, πανώλη μικρών μηρυκαστικών. Μάλιστα, όπως ανέδειξε ο περιφερειάρχης ειδικά για την τελευταία ασθένεια που ρώτησε ο κος Τρέλλης “δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα της ασθένειας στην ΑΜ-Θ“.

Ζώνη “άμυνας” στον Έβρο
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικούς πόρους, αφορά εμβολιασμούς στην Περιφέρεια ΑΜΘ για όλες τις κατηγορίες, ενώ ειδικά για την πανώλη των μηρυκαστικών η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Έβρου έχει εκδώσει απόφαση για τον ορισμό ζώνης διαρκούς επαγρύπνησης. Η ζώνη αυτή εκτείνεται σε απόσταση 10 χλμ παράλληλα με τα ελληνοτουρκικά σύνορα και έχει σκοπό την προστασία των αιγοπροβάτων. Η προστασία επιχειρείται να επιτευχθεί με καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων και του αριθμού των ζώων, εξετάσεις στα ζώα, με έλεγχο των ζώων πριν τη μετακίνησή τους εκτός ΠΑΜΘ, με ενημέρωση των κτηνοτρόφων, με τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας (προστασίας απέναντι στις ασθένειες) και με απαγόρευση της βόσκησης δίπλα στον ποταμό Έβρο.

xronos.gr