Αλεξανδρούπολη: Οι Αμερικανοί έρχονται αποφασισμένοι για να πάρουν το λιμάνι

1593

Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να μην περάσει σε αμερικανικά συμφέροντα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι πληροφορίες που έρχονται, αναφέρουν ότι κεφάλαια από τις ΗΠΑ, μέσω διαφόρων εταιρικών σχημάτων, θα «χτυπήσουν» όσο χρειαστεί τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως διάθεση από την πλευρά της Ουάσιγκτον να χαθεί η συγκεκριμένη κομβική υποδομή.

Ως γνωστόν, η Αλεξανδρούπολη θα λειτουργήσει ως ενεργειακό hub για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και θα έχει ρόλο – κλειδί στην προώθηση της ενέργειας από ανατολάς προς δυσμάς. Γι αυτό και όλοι θα θέλουν να το ελέγξουν. Για την ιστορία – και όχι μόνο – θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση μπαίνει στην τελική της ευθεία και ήδη οι «δυνάμεις» συγκεντρώνονται.

Σε ό,τι αφορά στη φημολογία ότι ασκήθηκε πίεση στην πλευρά Σαββίδη να αποχωρήσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διαψεύδεται από όλες τις πλευρές. Η κοινοπραξία που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό, συναποτελούμενη και από κεφάλαια με γερμανική και γαλλική προέλευση, προχωρά κανονικά στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, το οποίο επίσης θα παίξει κομβικό ρόλο στο διαμετακομιστικό εμπόριο προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Αν μάλιστα υλοποιηθεί και το μεγαλεπήβολο σχέδιο της ποτάμιας σύνδεσης με τον Δούναβη και μέσω αυτού με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, τότε θα μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα projects που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη τα τελευταία εκατό χρόνια.

voria.gr