Έβρος: Ασκήσεις εκκένωσης από την πολιτική προστασία

1084

Την πραγματοποίηση δύο ασκήσεων ετοιμότητας στο επόμενο διάστημα, που θα αφορούν, η μία εκκένωση οικισμού και η άλλη εκκένωση χώρων ψυχαγωγίας-κατασκηνώσεων, κυρίως στην παραλιακή ζώνη του δήμου Αλεξανδρούπολης, ζήτησε από τοπική αυτοδιοίκηση, εκπροσώπους υπηρεσιών και φορείς που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Αφορμή για τη σύγκληση του Οργάνου στάθηκε η τραγωδία της Αττικής, όπως είπε ο κ. Πέτροβιτς, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, με σκοπό να επανεξεταστούν οι υπάρχοντες σχεδιασμοί σχετικά με την προστασία του πληθυσμού είτε από δασικές φωτιές είτε από πλημμυρικά φαινόμενα και να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράμετροι και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής ξεχωριστά σε ολόκληρο το νομό Έβρου, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα κατά την εφαρμογή τους σε περιπτώσεις που απαιτηθεί να εφαρμοστούν. «Η αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών απαιτεί συνολική παρέμβαση και όχι μόνο επικέντρωση στην κατάσβεση.

Ο σχεδιασμός πρέπει να επικεντρώνεται και στην προστασία των πολιτών», σημείωσε διευκρινίζοντας ότι την εντολή εκκένωσης ενός οικισμού ή μίας περιοχής τη δίνει ο δήμος όπου ανήκει και σε περιπτώσεις που εμπλέκονται δύο ή περισσότεροι δήμοι , τότε συντονίζει η πολιτική προστασία της περιφερειακής ενότητας. «Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να γνωρίζει το ρόλο του για είναι πολύ καλός ο συνολικός συντονισμός και όχι να αναζητούνται ή να αλληλοεπιρρίπτονται ευθύνες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία» τόνισε ο κ. Πέτροβιτς. Αναφορικά με το τμήμα της παραλιακή ζώνη της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού της πόλης, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ειπώθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία ότι εξαιτίας της στενότητας του οδικού δικτύου , δεν μπορεί να διέλθει πυροσβεστικό όχημα και πως δεν αποκλείεται εγκλωβισμός πολιτών σε περίπτωση που σημειωθεί μαζική διαφυγή οχημάτων.

Επιπλέον σημείωσε ότι και από τη Λιμενική αρχή, διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε πρανή που υπάρχει έντονη βλάστηση και πιθανό να δημιουργήσουν εμπόδιο στην κάθοδο πολιτών προς την παραλία σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, ώστε στη συνέχεια να γίνει η περισυλλογή τους μέσω θαλασσής. «Χρόνια τώρα υπάρχει δεν υπάρχει μία ορθή αντιμετώπιση των πολεοδομικών θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί. Θεσμικά οφείλουμε να προειδοποιήσουμε, να δούμε πως θα μετριάσουμε και να εξετάσουμε τις παθογένειες .

Ο καθένας στο σχεδιασμό του θα εντοπίσει παραλείψεις και προβλήματα. Στη συνέχεια από κοινού θα δούμε όλα τα προβλήματα για την εφαρμογή ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την προστασία του πληθυσμού» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

ert.gr