Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: «Ο Προφήτης Ηλίας κατέχει ξεχωριστή θέση στην συνείδηση των Ορθοδόξων»

1073

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στους Ναούς της Μητρόπολης Διδυμοτείχου η ιερά μνήμη του Προφήτη Ηλία.

«Ανάμεσα σε όλους τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης ξεχωριστή θέση κατέχει στην συνείδηση του ορθόδοξου πληρώματος ο Προφήτης Ηλίας. Και τούτο διότι η επίδραση του στο λαό του Kυρίου ήτο ισχυρά, καθώς ανάλωσε τη ζωή του στην διακονία του Θεού, οδηγώντας τους παρεκτραπέντες Ισραηλίτες και πάλι στην αληθινή πίστη. Ήταν τόσο ο παλμός και ο ενθουσιασμός του και το ψυχικό του σθένος κατά την εκτέλεση της αποστολής του, που ακόμα και στην εποχή της Καινής Διαθήκης το όνομα του αναφέρεται ως σύμβολο ζηλωτού και νικηφόρου αγωνιστού. (Λουκ. α’ 1, Ματθ. ια’ 14, ιζ’ 10-12)…

Όπως ο Προφήτης Ηλίας έτσι και εμείς οι χριστιανοί πολλές φορές αισθανόμεθα μόνοι ή λίγοι, μικρή και ασήμαντη μειονότητα μπροστά στην πλημμυρίδα των εχθρών της πίστεως ή των αδιαφόρων. Ο Θεός όμως έχει τον δικό Του κώδικα να ομιλεί στις ψυχές των ανθρώπων που ενδεχομένως έχουν παρεκτραπεί της αληθούς πίστεως. Η περίπτωση του Προφήτου μας διδάσκει ότι «και εν τω νυν καιρώ λείμμα κατ’ εκλογήν χάριτος γέγονεν» (Ρωμ. ια’ 5)… Πάντοτε με τη Χάρη του Θεού θα υπάρχει μία καλοπροαίρετη μερίδα ανθρώπων που θα είναι έτοιμη να δεχθεί την αλήθεια του Ευαγγελίου. Γι’ αυτό όση κι αν είναι η ηθική αθλιότητα και εξαχρείωση εμείς οι χριστιανοί οφείλουμε να είμεθα φορείς της αληθείας και του υγιούς πνεύματος, να μην αποσυρώμεθα από τον αγώνα και να είμεθα ηγέτες του κόσμου με το φωτεινό παράδειγμά μας και την καθημερινή εν Χριστώ ομολογία μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Ορεστιάδος, όπου ιερούργησε ανήμερα της εορτής, παρουσία του Βουλευτού Έβρου Αν. Δημοσχάκη και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Αφ´ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη της ακολουθίας του Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα στον επίσης πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της ιστορικής και γραφικής κωμοπόλεως των Μεταξάδων. Την ακολουθία του Εσπερινού παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Βασ. Παπαδόπουλος και άλλοι επίσημοι. Ανήμερα της εορτής στον ίδιο Ναό ιερούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σούπρασλ κ. Ανδρέας, Ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, μετά από πρόσκληση του επιχωρίου Μητροπολίτου».