Έρευνα του inevros.gr. Το facebook των ΄60 που ξεκίνησε από τον … Έβρο!

1174

Μη γελάτε καθόλου….. Θα εξηγηθούμε λεπτομερώς στο παρακάτω κείμενο!

Το γνωρίζετε ότι οι πρώτες απόπειρες κοινωνικής δικτύωσης έγιναν με τόσο μαζικό τρόπο μεταξύ εβριτών; Όχι φυσικά! Γι΄αυτό είμαστε εμείς εδώ. Για να σας ανοίξουμε τα μάτια…

Διαβάστε λοιπόν για τον πρόγονο του facebook. Ο οποίος δεν είναι άλλος φυσικά από το ….. ελληνικό ταχυδρομείο! Πάμε λοιπόν.

Τα πρώτα μαζικά κύματα μετανάστευσης από τον Έβρο και την υπόλοιπη Ελλάδα φυσικά, (ας μην είμαστε υπερβολικοί) για το εξωτερικό, αφαίρεσαν το μεγαλύτερο μέρος του δυναμικού του νομού (να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά). Οι τρόποι επικοινωνίας όλων αυτών των ανθρώπων με αυτούς που άφησαν πίσω ήταν …. ο εξής ένας.

Τα γράμματα!

Τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 που σημειώθηκαν τα πρώτα κύματα μαζικής μετανάστευσης λοιπόν, δεν υπήρχε καμμία από τις σημερινές ανέσεις επικοινωνίας μεταξύ μας. Υπήρχε μόνο η επιλογή της επιστολής. Δεν θα παίξουμε με το δράμα που έζησαν από τη φτώχεια και το χωρισμό οι συμπατριώτες και συγγενείς μας που χωρίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο. Οι περισσότεροι αγράμματοι με τα λίγα και ανορθόγραφα που γνώριζαν, λαχταρούσαν να επικοινωνήσουν με την πατρίδα. Ένα απλό χαρτί θυμάμαι ως υλικό μεταφοράς της πληροφορίας.

” Σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, κάθομαι και σας γράφω ένα γράμμα…. (κάπως έτσι άρχιζε)

Είμαστε όλοι καλά, ο καιρός εδώ στη Γερμανία βρέχει όλη μέρα, το εργοστάσιο κτλ κτλ….”

Έβαζες και μερικές φωτογραφίες και έστελνες το γράμμα. Υπήρχε εννοείται λεπτομερής καταγραφή των πεπραγμένων και τον γεγονότων εκατέρωθεν. Παντρεύτηκε ο τάδε, γέννησε η τάδε, κτλ.

 

Το σύστημα και το δίκτυο διανομής ήταν βέβαια τόσο αργό στις αρχές, που το γράμμα έφτανε και μετά από πολύ καιρό. Καλά Χριστούγεννα ευχόσουν από το ….. καλοκαίρι, που λέει ο λόγος!

Άσε που ζήταγες μια φωτογραφία του μωρού και σου έλεγαν ότι πάει ….. δευτέρα δημοτικού. Υπερβάλουμε λίγο…

Ως εδώ βλέπετε τη σύνδεση; Υπάρχει σας λέμε! Πάμε παρακάτω….

Με την εξέλιξη των ταχυδρομείων μας η επικοινωνία αποκαταστάθηκε κάπως και η πληροφορία μεταφερόταν πιο γρήγορα. Κάθε μήνα ας πούμε.

Το επόμενο βήμα μετά το γράμμα και τις φωτογραφίες ήταν η προσπάθεια για αποστολή … κινούμενων εικόνων. Κοινώς, video….

Κάπου στο ΄80 τα σπίτια κάποιων απέκτησαν τηλεόραση και αργότερα και video. Τα έφερναν το καλοκαίρι μαζί με σοκολάτες και πολλά άλλα καλούδια οι συγγενείς από τη Γερμανία. Η επικοινωνία λοιπόν απέκτησε και κίνηση. Τα γράμματα αντικαταστάθηκαν από τα πακέτα. Μέσα υπήρχε το παραδοσιακό γράμμα, μια βιντεοκασέτα, καραμέλες και πολλοί τολμηροί έστελναν και σοκολατοειδή που έφταναν φυσικά με άλλη μορφή απ΄αυτήν που ξεκίνησαν. Ίσως και ελαφρύ ρουχισμό.

Βλέπετε την εξέλιξη. Δεν είμαστε τρελοί ε;

Παράλληλα αναπτύχθηκε και ένα είδος live streaming, αλλά μόνο για ….ήχο. Το τηλέφωνο!

Στην αρχή αν θυμάστε υπήρχαν τα τηλεφωνικά κέντρα στο κεντρικό κεφενείο του χωριού, όπου η κυρά Ευθυμία ανακοίνωνε δια μεγαφώνου ότι ο κυρ Γιάννης ο τάδε έχει τηλέφωνο από το γιο του στη Γερμανία. Αργότερα αποκτήσαμε και τηλέφωνο με …. σεμεδάκι στο σαλόνι!

Όλα αυτά τα ωραία που διαδραματίστηκαν εκείνα τα χρόνια και πολλά περισσότερα, καταλαβαίνετε ότι δεν πέρασαν απαρατήρητα από κάποιους επιτήδειους στην Αμερική. Ώσπου ωρίμασε η επεξεργασία όλων αυτών των πληροφοριών και γεννήθηκε το facebook. Δεν θα εξηγήσουμε τη χρήση του γιατί την ξέρετε όλοι. Μήπως όμως τελικά ρε παιδιά, δεν πάθαμε και τίποτα που ζήσαμε άλλος πολύ άλλος λίγο αυτά τα νοσταλγικά χρόνια;

*(Θα διαβάσουν το κείμενο αυτό τώρα, τίποτα 13χρονα με δύο κινητά, τάμπλετ και laptop, και θα λένε, τι μας λέει ο homo sapiens!).

*Πάντως καραμέλες και σοκολάτες δεν μπορεί ακόμα να μεταφέρει το facebook!

*Λιγό σκόρπιο το κείμενο αλλά η συγκίνηση δε μας επέτρεψε να το συντάξουμε πιο πεζά… Ελπίζουμε στην κατανόηση σας.

*Αν σας άρεσε κοινοποιείστε το στο…. facebook! (humor)