Θεματικό αγροτικό πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ ύψους 1 εκατ. ευρώ

1021

Η αγροτική πρωτοβουλία ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ | Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης θα υλοποιηθεί και στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο TAP. Αποτελεί διαπεριφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους €1 εκατ., σε εκπαιδευτικές και εφαρμοσμένες βιοτεχνολογικές δραστηριότητες, με στόχο να υποστηρίξει την καλλιέργειας, το μάρκετινγκ και την πώληση ξεχωριστών αγροδιατροφικών προϊόντων ή ποικιλιών που παράγονται τοπικά κατά μήκος της όδευσης του αγωγού: μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές, και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Αυτά τα προϊόντα επιλέχθηκαν της εντοπιότητάς τους στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο ΤΑΡ, των διακριτών και ανταγωνιστικών τους χαρακτηριστικών, καθώς και της δυναμικής τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και εμπορευσιμότητά τους.

Η πρωτοβουλία ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ εντάσσεται στο συνολικού ύψους €32 εκατ. πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που ο TAP υλοποιεί εθελοντικά στις περιοχές κατά μήκος του αγωγού. Θα ωφελήσει 300 περίπου ιδιώτες και 70 παραγωγικές μονάδες, ενώ αναμένεται επίσης να δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για τις αγροτικές κοινότητες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς:

  • ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ παραγωγών και επιστημόνων
  • αναδεικνύει τοπικά προϊόντα
  • εντοπίζει και καταγράφει τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, δημιουργεί τη γενετική τους «ταυτότητα» και με τον τρόπο αυτό επιτρέπει την πιστοποίηση της γνησιότητας και την ιχνηλασιμότητά τους
  • θέτει στη διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων μερών όλα τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα.

Το πρόγραμμα θα εποπτεύεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, και θα υλοποιηθεί από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή θα προσφέρει στους δικαιούχους εκπαιδευτικά σεμινάρια, καθώς και εξατομικευμένη συμβουλευτική σχετικά με τις βέλτιστες μεθόδους καλλιέργειας, τη λίπανση, τα μηχανήματα κ.λπ. Το ΙΝΕΒ θα συλλέξει δείγματα των παραγόμενων προϊόντων για να προσδιορίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους και στη συνέχεια να καταγράψει την «γενετική τους ταυτότητα», ώστε να αναδείξει την προστιθέμενη αξία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.