Γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

1686

Περίπου 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν από τον EΝΦΙΑ ή θα πληρώσουν το 50% του φόρου, παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Αυτό εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία μελετούν το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων,  σε συνδυασμό με τα απαλλασσόμενα όρια.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση το εισόδημα του προηγούμενου έτους (2017) και την αξία της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν.
Ωστόσο οι ιδιοκτήτες που απαλλάχτηκαν πέρυσι από τον ΕΝΦΙΑ ή είχαν την έκπτωση ή έχασαν την απαλλαγή για λίγο, θα πρέπει να τσεκάρουν αν με τις νέες αντικειμενικές τιμές υπερβαίνουν τα όρια απαλλαγής, ή έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά όρια.
Πέρυσι, το 2017, είχαν απαλλαγεί ή πλήρωσαν μισό ΕΝΦΙΑ 1.306.448 ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, πλήρωσαν το 50% του ΕΝΦΙΑ 1.240.212 νοικοκυριά ενώ 66.236 ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο.

Με τις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών (αυμειώσεις) εκτιμάται ότι περίπου 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν κατά 100% ή κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ορισμένοι θα χάσουν την απαλλαγή αλλά κάποιοι άλλοι λόγω της μείωσης των τιμών, θα την κερδίσουν.

Ποιοι απαλλάσσονται

Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι οι φορολογούμενοι υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
1) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

  • ΑΓΑΜΟΣ/Η: έως 9.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

Σημειώνεται ότι στο συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα συνυπολογίζονται και τα φοροαπαλλασσόμενα και τα έκτακτα εισοδήματα καθώς και το πρόσθετο εισόδημα που προκύπτει από τα τεκμήρια. Παράδειγμα προσμετρώνται για τον υπολογισμό του εισοδήματος το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, η αποζημίωση απόλυσης, τα επιδόματα παιδιών, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%, κ.λπ).
2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
4) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή έως 100%

Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Η αναπηρία των τέκνων, λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώρηση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016.

sofokleous.gr