Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

1244

Η απάντηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία  για την χρηματοδοτική ενίσχυση του Νοσοκομείου (από 4 σε 5 εκατομμύρια ευρώ + 500 χιλιάδες ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ + 2,7 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για να ξεπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη που φυσικά δεν δημιουργήθηκαν επί θητείας σημερινής Κυβέρνησης), τις προσλήψεις που έχουν γίνει επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης (ένας παθολόγος επιμελητής Β, ένας χειρούργος επιμελητής Β, ένας ορθοπεδικός επιμελητής Β, ενώ ολοκληρώθηκε και η διαδικασία πρόσληψης αναισθησιολόγου) και αυτές που έχουν δρομολογηθεί από άλλες προκηρύξεις και αναμένονται εντός 2018 (ένας νευρολόγος, ένας ουρολόγος, 2 μικροβιολόγοι, ένας ψυχίατρος, ένας παιδοψυχίατρος και ένας μάγειρας), το ζήτημα της αυτονομίας που και αυτή έχει δρομολογηθεί και θα αποκτήσει σύντομα το νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπως και άλλα “συνδεδεμένα” νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας, τις 1.677 χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν μόνο πέρσι στο νοσοκομείο, τις 30.764 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 24.700 επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για την ίδια περίοδο, την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 πρότασης ύψους 1,81 εκατομμυρίων ευρώ για την ανανέωση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου, τους 140 νοσηλευτές που υπηρετούν στον Νοσοκομείο, τα χρήματα που δόθηκαν από το Αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας για χειρουργική τράπεζα και επίστρωση των δαπέδων του τεχνητού νεφρού, τον βοηθό θαλάμου, βοηθό ιατρικών εργαστηρίων και χειριστή ιατρικών συσκευών που προσλήφθηκαν πρόσφατα κτλ

Για την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου ο κ. Πολάκης ανέφερε συγκεκριμένα:

“Ο διαχωρισμός θα γίνει. Το έχουμε ανακοινώσει. Εμείς ό,τι λέμε δεν το παίρνουμε πίσω. Δεν δυσλειτουργεί το νοσοκομείο επειδή είναι συνδεδεμένο, όμως, δεν προσέφερε τίποτα η ενοποίηση που κάναμε (εννοεί συτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις). Και τα χρόνια που κυβερνούσατε εσείς χρησιμοποιούσατε αυτήν τη διασύνδεση -κάτι που δεν το έχουμε κάνει εμείς- για να παίρνετε προσωπικό από το Διδυμότειχο, να πηγαίνει στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που και αυτό είχε μεγάλα κενά, αλλά τώρα έχει ενισχυθεί και αυτό.

Οπότε, με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι στο νομοσχέδιο το θεσμικό, το οποίο θα διαχωρίσει και τις υγειονομικές περιφέρειες. Εκεί θα γίνει και ο διαχωρισμός, όχι μόνο του δικού σας, αλλά και νοσοκομείων όπως είναι το «Πανεπιστημιακό της Λάρισας» με το «Κουτλιμπάνειο», όπως είναι το «Βενιζέλειο» και «ΠΑΓΝΗ», όπως είναι τα νοσοκομεία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως είναι η Κοζάνη με την Πτολεμαΐδα κ.λπ., τα οποία θα διαχωριστούν τότε όλα μαζί, μαζί με την αλλαγή των υγειονομικών περιφερειών, το σπάσιμο της έκτης υγειονομικής περιφέρειας, το σπάσιμο της τέταρτης υγειονομικής περιφέρειας κ.λπ. Τότε θα γίνει.

Όπως ξέρετε, είχαμε ένα μεγάλο και βαρύ νομοθετικό έργο. Υπήρξε μια προσπάθεια αυτό να μπει τον Ιούλιο, όμως, είναι ένα σοβαρό νομοσχέδιο για να το πάμε στα θερινά τμήματα, γι’ αυτό και θα γίνει τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη όλο αυτό, γιατί έχει και την εκπαίδευση μέσα και έχει και άλλα πολλά”.

Και προσέθεσε στη δευτερολογία του ο κ. Πολάκης απαντώντας στον κ. Δημοσχάκη:

“Ωραία, ο κ. Λοβέρδος έκανε τον διαχωρισμό. Τα άλλα δυόμισι χρόνια που κυβερνήσατε, γιατί δεν επιβάλατε στην κυβέρνησή σας τον διαχωρισμό; Γιατί ο διαχωρισμός τότε ήταν η λογική του πώς να κουτσουρέψετε και να περικόψετε δαπάνες.

Εμείς και τώρα που είναι ενωμένο, ενισχύσαμε με ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο αθροιστικά τον προϋπολογισμό του, προσλάβαμε αυτούς που σας είπα και έχει μπει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μη γαργαλάτε σε ένα επίπεδο ένα πράγμα που εσείς το κάνατε, που το ανεχτήκατε και που εμείς για λόγους λειτουργικούς θα το αλλάξουμε, αλλά και μέχρι να το αλλάξουμε τα ενισχύσαμε, γιατί αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να πάει μαζί και με τον διαχωρισμό των υγειονομικών περιφερειών.

Σε αυτό το  μεγάλο θεσμικό νομοσχέδιο, λοιπόν, που θα έρθει το φθινόπωρο στη Βουλή θα υπάρξει ο διαχωρισμός όχι μόνο στο δικό σας, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο στο δικό σας νοσοκομείο -στο νοσοκομείο της περιοχής σας εννοώ, δεν είναι δικό σας, του ελληνικού λαού είναι- και θα γίνει και με το Ανατολικό Αιγαίο και με τα άλλα που είπα στην πρωτομιλία μου”.