Προβλήματα υποδομών και στέγασης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας

1090

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής σχετικά με τα προβλήματα υποδομών και στέγασης σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θράκης.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει πολλές φορές αναδείξει τα σοβαρά προβλή­ματα που υπάρχουν στη στέγαση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Πυροσβεστικών Κλιμακίων. Πολλά από αυτά τα κτίρια αξιολογούνται ως επισφαλή και επικίνδυνα για το προσωπικό που κινείται και εργάζεται στους χώρους τους.

Σοβαρά στεγαστικά προβλήματα υπάρχουν και σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα:

  • Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΒΙΠΕ Ξάνθης: Αν και το κτίριο είναι νεόδμητο και ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν, παρ’ όλα αυτά η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη εγκατασταθεί στις κτιριακές εγκαταστά­σεις, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη διαδικασία παραλαβής του έργου.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στον ελάχιστο χρόνο χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων να παρατηρούνται: Η ύπαρξη έντονης υγρασίας στα τοιχώματα του κτιρίου ενώ και οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές του εγκαταστάσεις καθίστανται επισφαλείς για το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το γεγονός ότι έχει προηγηθεί η εγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις που δεν έχει γίνει η οριστική παράδοσή τους και στις οποίες εντοπίζονται τα προαναφερόμενα προβλήματα, αποτελεί για το προσωπικό πολύ σοβαρό ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής: Το κτίριο στεγάζεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, με συνέπεια να εγκυμονεί καθημερινά ο κίνδυνος για δημιουργία καθυστέρησης στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λόγω του συχνού μποτιλιαρίσματος που δημιουργείται. Επιπρόσθετα το κτίριο όπου στεγάζεται είναι αρκετά παλιό. Χαρακτηριστικό δείγμα της παλαιότητάς του είναι το γεγονός ότι διατηρεί ακόμη στέγη από ΕΛΕΝΙΤ. Υλικό το οποίο είναι αποδεδειγμένης και επισημασμένης επικινδυνότητας για την υγεία των ανθρώπων και πρέπει να αντικαθίσταται. Είναι γεγονός ότι έχει αναγνωριστεί από τους αρμόδιους φορείς η ανάγκη για την άμεση μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ωστόσο στη συζήτηση που άνοιξε για τη μετεγκατάστασή της στο εγκαταλειμμένο κτίριο του ΞΕΝΙΑ, τέθηκε σε προτεραιότητα το κτίριο να ενταχθεί στον ΤΑΙΠΕΔ.
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας: Το κτίριο όπου στεγάζεται προήρθε από τη συνένωση δύο διαμερισμάτων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική ηλεκτρολογική και υδραυλική εγκατάσταση, σε σημείο να υπάρχει κίνδυνος κάποιου ατυχήματος. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν εγκρίνεται καμία δαπάνη για τη συντήρηση του κτιρίου, με συνέπεια τα όποια έξοδα δημιουργούνται για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, να τα επωμίζονται οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ενδεικτικό της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, πρόσφατα, η αμοιβή τεχνίτη υδραυλικού που επισκεύασε σχετική βλάβη στην υδραυλική εγκατάσταση, καλύφθηκε από όλα τα στελέχη της υπηρεσίας.

Τα σοβαρά στεγαστικά προβλήματα που καταγράφονται στις προαναφερόμενες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες καθώς και σε μία σειρά άλλες σε όλη τη χώρα, αλλά και ο τρόπος που αυτά αντιμετωπίζονται, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής συρρίκνωσης των δαπανών του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα. Δαπάνες που διατηρούνται και από τη σημερινή κυβέρνηση μειωμένες σε σχέση με τις πιστώσεις του 2009 με έναν ΜΟ κατά 23,79%, περί τα 118.878.723 προς όφελος φυσικά των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα ποσά των σχετικών ΚΑΕ που ανέρχονται για το 2018 στις 405.000 συνολικά και αφορούν τις δαπάνες συντήρησης 278 περίπου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, αν εξαιρέσουμε περί τις 24 που είναι ευθύνη των επιχειρηματικών ομίλων, Fraport και κοινοπραξιών οδικών αξόνων, και των 16 εθελοντικών που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων, είναι αποκαλυπτικά από μόνα τους και αποτυπώνουν την αδιαφορία του κεντρικού κράτους για την ασφάλεια των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος. (Δείτε παρακάτω το σχετικό πίνακα).

Οι πιστώσεις για αυτού του είδους τις ανάγκες, για το 2018, ανέρχονται σε 405.000 ευρώ, μόλις δηλαδή αρκούν για τις επισκευαστικές ανάγκες μίας ή το πολύ δύο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα. Επίσης και οι ίδιοι οι υπάλληλοι καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και για αυτού του είδους τα ζητήματα, λόγω άρνησης της κυβέρνησης να αναλάβει τις συγκεκριμένες ευθύνες της.

Προκαλεί ιδιαίτερη αρνητική εντύπωση η πρόσφατη απάντηση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών σε σχετική Ερώτηση του κόμματός μας για τα πολύ σοβαρά στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η 2η ΕΜΑΚ της Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων διαβεβαιώνει ότι:

“…κατόπιν ιεράρχησης των υποβαλλόμενων αιτημάτων και αναγκών των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες βελτιωτικές παρεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις που χρήζουν συντήρησης ή/και επισκευής”.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τις σχετικές δαπάνες για να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα προβλήματα στέγασης και συντήρησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Πυροσβεστικών Κλιμακίων;
  • Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα στεγαστικά προβλήματα που καταγράφονται στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;».
1 / 1