Στα Πετρωτά Έβρου τιμήθηκε ο Άγιος Ευγένιος, ένας από τους αγίους των Ποντίων

1708

Μπορεί ο ναός που είναι αφιερωμένος στον πολιούχο της Τραπεζούντας Άγιο Ευγένιο να μην έχει αποπερατωθεί, ωστόσο στα Πετρωτά Έβρου το γενέθλιον του αγίου τιμήθηκε με θρησκευτική κατάνυξη και παρουσία πλήθος κόσμου – ο ποντιακός ελληνισμός, άλλωστε, έχτισε για εκείνον εκκλησίες σε πολλές από τις νέες εστίες του.

Η μνήμη του Αγίου Ευγενίου τιμάται στις 21 Ιανουαρίου και το γενέθλιόν του στις 24 Ιουνίου.

Την περασμένη Κυριακή χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός. Στο λόγο του ο αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της μητρόπολης π. Βαρθολομαίος Ιατρίδης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Ευγενίου, στην ανάδειξη από εκείνον πλήθους αγίων και ηρώων της πίστης, αλλά και στο μαρτύριο του αίματος και της συνείδησης. Ο επίσκοπος Τραπεζούντας, στον οποίο αποδίδονται πολλά θαύματα, συνδέεται άρρηκτα με την πόλη στην οποία γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε και μαρτύρησε, και οι πιστοί Πόντιοι είναι περήφανοι για την καταγωγή του.

Κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού μία γυναίκα και ένας άνδρας φορώντας ποντιακή φορεσιά παραστέκονταν της εικόνας του αγίου. Στη σύναξη εκτός από πολλούς κληρικούς της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γρηγόρης Κεσαπίδης και η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου.

(Φωτ.: Flickr / Ι. Μ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ Ι.Μ.Μ.)

pontos-news.gr