ΚΚΕ: Για τα προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμότειχου

1107

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής  σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμότειχου στην ΠΕ Έβρου.

Αναλυτικά, η Ερώτηση αναφέρει:

«Χρονίζουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου, εξαιτίας της ακολουθούμενης, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της δημόσιας υγείας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το νοσοκομείο, δεν είναι καινούργια και αφορούν σε ελλείψεις απαραίτητων μηχανημάτων για τη λειτουργία του, αλλά και προσωπικού. Όλα αυτά λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της ιδιαιτερό­τητας της περιοχής της ΠΕ Έβρου, η οποία έχει μεγάλη έκταση, πολλές περιοχές είναι απομακρυσμένες ενώ καλείται να καλύψει τις ανάγκες των 80.000 περίπου κατοίκων.

Αναλυτικότερα, σχετικά με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο νοσοκομείο δεν υπάρχει νευρολόγος, ενώ οι καρδιολόγοι που υπηρετούν είναι μόλις τρεις, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας θα βρίσκεται εκεί μέχρι το τέλος του έτους. Αντίστοιχα και οι ακτινολόγοι είναι τρεις, με τη μία γιατρό να αποχωρεί λόγω λήξης σύμβασης τον ερχόμενο Δεκέμ­βρη. Στην ειδικότητα του ορθοπεδικού υπηρετούν δύο μόνιμοι και ένας επικουρικός.

Επιπλέον, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κυτταρολόγος και βιοπαθολόγος με αποτέλεσμα όλες οι βιοψίες να δίδονται στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι από τις 175 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που προβλέπει ο ελλιπής οργανισμός του νοσοκομείου, υπηρετούν μόλις 140 νοσηλευτές, στους οποίους, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, τους οφείλονται και 4.000 ρεπό.

Προβλήματα υπάρχουν όμως και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου με χαρακτηριστικότερο αυτό του αξονικού τομογράφου ο οποίος βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και δυόμιση μήνες. Δεν υπάρχει και μαγνητικός τομογράφος, όπως επίσης και οφθαλμολογικά μηχανήματα για να κάνει χρήση ο οφθαλμολόγος, με αποτέλεσμα ακόμα και για μια εξέταση ελέγχου μυωπίας, οι κάτοικοι της περιοχής να υποχρεώνονται να πάνε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
  • Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και για την κάλυψη των αναγκών του σε υλικοτεχνική υποδομή.
  • Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι».