Διδυμότειχο: Αναβίωσαν το έθιμο των προγόνων τους από το Κωστί και το Λιλί οι κάτοικοι του Σοφικού

2070

Στο μικρό οικισμό της Βρύσης, του τέως Δήμου Μεταξάδων, λειτούργησε το Σάββατο 23 του μηνός Ιουνίου ε.έ., ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Οι λιγοστοί κάτοικοι του οικισμού (25 περίπου μόνιμοι) μαζί με άλλους από τα γύρω χωριά, με ιδιαίτερη χαρά έσπευσαν να υποδεχθούν τον Ποιμενάρχη τους στον Ενοριακό Ναό της Αγίας Παρασκευής, που πρόσφατα ανακαινίσθηκε χάρις στη μέριμνα, τόν κόπο και τη φροντίδα του φιλόπονου π. Βασιλείου Παπαδοπούλου από την γειτονική ενορία της Δόξας. Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος στήριξε με την παρουσία του και τον λόγο του τους ξεχασμένους ακρίτες του μικρού αυτού οικισμού.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στόν Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Σοφικού στον Μέγα Εσπερινό της εορτής του Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού, στον οποίο ειναι αφιερωμένο  Παρεκκλήσιο του Ναού. Οι κάτοικοι του χωριού τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της γενέτειράς τους, το Κωστί και το Λιλί της Ανατολικής Θράκης, απ’ όπου και ξεριζώθηκαν βίαια διωγμένοι, τιμούν τον Πρόδρομο και Προφήτη με την αθρόα συμμετοχή τους στις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο Σεβασμιώτατος αφού ευλόγησε τους άρτους, μεταξύ άλλων, τόνισε στο εκκλησίασμα, με αφορμή την εορτή: «Σήμερα, αγαπητοί μου,  η αγία μας Εκκλησία εορτάζει το Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη ζωή της, διότι μεταξύ των άλλων, αξιώθηκε να βαπτίσει τον ίδιο τον Δεσπότη Χριστό. Αυτόν διάλεξε ο Κύριος από όλους τους ανα τούς αιώνας γηγενείς για υπουργό του υπερφυούς μυστηρίου της Βαπτίσεώς Του.  Είναι πράγματι ο Τίμιος Πρόδρομος εξέχουσα μορφή της Εκκλησίας μας, κατά την αψευδή μαρτυρία του Κυρίου μας, που είπε· «οὐκ ἐγήγερται ἐν γεννητοῖς γυναικῶν μείζων Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ» (Ματθ.11,11), δηλαδή, «δεν υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους που γεννήθηκαν από γυναίκα (δηλαδή κατά τους όρους της φύσεως, αφού ο ίδιος ο Χριστός γεννήθηκε εκ Πνεύματος Αγίου και εκ της Παρθένου Μαρίας υπέρ φύσιν) μεγαλύτερος από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή»… Ο Άγιος Ιωάννης, ο Πρόδρομος αποτελεί το μεσότοιχο της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Είναι ο ισάγγελος άνθρωπος, που έχει να επιδείξει τους περισσότερους τίτλους, ανάμεσα σε όλους τους Αγίους μας, αφού αποτελεί την σφραγίδα της Παλαιάς και την έναρξη της Καινής Διαθήκης. Η Εκκλησία μας τον ονομάζει Προφήτη, γιατί είναι ο τελευταίος των Προφητών, που μίλησε για την έλευση του Μεσσία Χριστού· τον ονομάζει Βαπτιστή, γιατί αξιώθηκε να βαπτίσει τον Θεάνθρωπο στα ρείθρα του Ιορδάνη· τον ονομάζει Πρόδρομο γιατί προπορεύθηκε του Χριστού μας στο κήρυγμα της μετανοίας· τον ονομάζει ασκητή, γιατί αναδείχθηκε πρότυπο ασκητικής ζωής και πολιστής της ερήμου· τον ονομάζει, τέλος, μάρτυρα, γιατί αξιώθηκε να μαρτυρήσει για τον έλεγχο των ανομούντων και ασελγών βασιλέων».