Η δράση του ζεόλιθου στον μεταβολισμό και την αναπαραγωγή της πάπιας

1199

Η δράση του ζεόλιθου στον μεταβολισμό και την αναπαραγωγή της πάπιας, φαίνεται να είναι μόνο θετική σύμφωνα με νέα μελέτη. Την έρευνα διεξήγαν τρεις επιστήμονες από τη Ρωσία, σε συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο γεωργίας, τροφίμων και μεταποιητικής βιομηχανίας στην περιοχή Orenburg, στη Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν.

Σκοπός της έρευνας ήταν η μελέτη της αφομοίωσης (πεπτικότητας) της τροφής αλλά και των αναπαραγωγικών ικανοτήτων της πάπιας που τρέφεται με μικτή ζωοτροφή εμπλουτισμένη με ζεόλιθο. Επίσης διερευνήθηκε το πόσο ασφαλές είναι η προσθήκη ζεόλιθου στην τροφή. 

Το πείραμα

Το πείραμα διεξήχθη σε δύο ομάδες από 160 θηλυκές και 40 αρσενικές πάπιες, ηλικίας 150 ημερών. Τα πτηνά και των δύο ομάδων διατηρήθηκαν σε παρόμοιες συνθήκες φροντίδας και διαχείρισης. Τα πτηνά της ομάδας ελέγχου (μάρτυρας) τράφηκαν με το βασικό σιτηρέσιο, αποτελούμενο από πλήρης μικτή ζωοτροφή. Στην πειραματική, δεύτερη ομάδα, προστέθηκε ζεόλιθος σε δοσολογία 3,5% του μικτού βάρους τροφής. Ο ζεόλιθος που χρησιμοποιήθηκε ήταν κλινοπτιλόλιθος σε περιεκτικότητα 84% τουλάχιστον.

Τα αποτελέσματα

Φαίνεται ότι η προσθήκη του ζεόλιθου στη ζωοτροφή είχε θετικό αντίκτυπο στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών και αύξηση στις αναπαραγωγικές ικανότητες της πάπιας. Η ανάλυση των ευρημάτων που προέκυψαν, έδειξε ότι ο δείκτης πεπτικότητας της πρωτεΐνης της δεύτερης ομάδας στα θηλυκά και αρσενικά, στην ηλικία 260 ημερών, ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου κατά 0,9% και 0,6% αντίστοιχα. Όσων αφορά την αφομοίωση αζώτου, φωσφόρου και ασβεστίου, τα αρσενικά και τα θηλυκά της πειραματικής ομάδας ξεπέρασαν τα πτηνά της ίδιας ηλικίας στην ομάδα ελέγχου κατά 0,5 και 1,1%, 1,0 και 1,2% και 1,6 και 1,3% αντίστοιχα. 

Το βάρος ζωντανών πτηνών στην πειραματική ομάδα ήταν υψηλότερο κατά 87 g (0,5%) και 143 g (2,5%) αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας οι πάπιες της πειραματικής ομάδας που παρήγαγαν 1822 αυγά περισσότερα και υψηλότερης ποιότητας. Η εκκόλαψη των αυγών στην πειραματική ομάδα ήταν κατά 6,3% υψηλότερη από την ομάδα ελέγχου.

Το τελικό συμπέρασμα

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα αυτή μελέτη, συνιστάται η προσθήκη ζεόλιθου στη μικτή τροφή σε πάπιες. Φαίνεται ότι η δράση του ζεόλιθου στον μεταβολισμό και την αναπαραγωγή της πάπιας είναι μόνο θετική. Η προσθήκη αυτή βελτιώνει τους δείκτες πεπτικότητας των πτηνών και αυξάνει τις αναπαραγωγικές τους ικανότητες. Αυξάνει επίσης σημαντικά το ποσοστό εκκόλαψης των αυγών. 

zeolife.gr