Πόσο αίμα προσφέρει η Θράκη στην Πανελλήνια Τράπεζα Αίματος κάθε χρόνο

1483

Αλτρουισμός και ηθική επιβράβευση τα κλειδιά της εθελοντικής αιμοδοσίας – Εκδήλωση για την αιμοδοσία πραγματοποίησε η Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του ΓΝ Κομοτηνής την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Τη σημασία της αναγνώρισης του εθελοντή αιμοδότη, και της ανιδιοτελούς του προσφοράς προς τον συνάνθρωπο τόνισαν τα στελέχη της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του ΓΝ Κομοτηνής, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη το μεσημέρι της 14ης Ιουνίου.

Άλλωστε η 14η Ιουνίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος, έχει σαν στόχο να τιμηθεί ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του.

Η ημέρα επιλέχτηκε γιατί είναι τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους. Τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Για το 2018, τη διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη έχει αναλάβει η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου φορέα της, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Η κεντρική εορταστική εκδήλωση στο πλαίσιο της ημέρας αυτής πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όμως σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς, το ΕΚΕΑ οργάνωσε ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας και όλης της Ελλάδας.

Σημαντική η προσφορά του Νοσοκομείου Κομοτηνής

Ένα από αυτά ήταν και το Νοσοκομείο Κομοτηνής, με την εκδήλωση να έχει στόχο τόσο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να δίνουν τακτικά αίμα, αλλά και να αναγνωρίζεται η προσφορά τους.

Στο πολύ θετικό στοιχείο ότι στη Θράκη παράγεται το 1/3 του εθελοντικού αίματος πανελληνίως, στάθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών κ. Κώστας Δημητρακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το νοσοκομείο μας κάνει πάρα πολλές αιμοδοσίες, ισάξιες ενός μεγάλου νοσοκομείου των Αθηνών.

Η σχέση του Συλλόγου με το Νοσοκομείο είναι πολύ καλή, τόνισε, αλλά πάντα προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, και να έχουν αλτρουιστές εθελοντές αιμοδότες, που θα δίνουν αίμα για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας κάθε εξάμηνο, ώστε να μην χρειάζεται είτε η εισαγωγή είτε η αντικατάσταση από συγγενείς και φίλους.

Σημαντική η αναγνώριση της προσφοράς των αιμοδοτών

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε η κ. Παγώνα Κόφα, Επισκέπτρια υγείας του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής, η οποία τόνισε πως στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών αιμοδοτών, η διατήρηση αυτών που έχουμε τώρα αλλά και η μετάγγιση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας στη νέα γενιά.

Και αυτό γιατί θεωρεί σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελεί βασικό πυλώνα της δημόσιας υγείας, συνδετικό κρίκο του κοινωνικού εθελοντισμού και ότι η προσφορά αίματος αποτελεί προσφορά ζωής για όλους μας.

Άλλωστε το επιθυμητό είναι τακτικοί, μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες, όχι εθελοντές αντικατάστασης, για αυτό και στόχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης υγείας είναι να μετατραπούν οι αιμοδότες αντικατάστασης σε τακτικούς μη αμειβόμενους αιμοδότες.

Στην Ροδόπη βέβαια υπάρχει σημαντική συμμετοχή στις αιμοδοσίες που γίνονται, με την κ. Κόφα να αναφέρει πως υπάρχει άψογη συνεργασία με τον Σύλλογο αιμοδοτών, αλλά και με τις ένοπλες δυνάμεις.

Σημαντική είναι η προσφορά και σε οικισμούς, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Ν. Σιδηροχώρι και τον Ίασμο, ενώ η συνδρομή από την φοιτητική κοινότητα, με την αιμοδοσία στις σχολές, είναι πολύ σημαντική.

«Εμείς σαν τμήμα Αιμοδοσίας είμαστε αυτάρκεις, και κάνουμε πολλές αποστολές σε άλλα Τμήματα, τα οποία έχουν την ανάγκη μας» σημείωσε, επισημαίνοντας πως η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί τόσο στην προσέγγιση αλλά και στη διατήρηση των εθελοντών αιμοδοτών, χωρίς να τους θεωρούν δεδομένους, αλλά να αισθάνονται, μαζί με τον αίσθημα του αλτρουισμού, και το αίσθημα της ικανοποίησης.

paratiritis-news.gr