Αλεξανδρούπολη: Καμία παραλία δεν άφησαν ελεύθερη για τους δημότες

3861

Τη διαμαρτυρία της για τον όλο και μεγαλύτερο περιορισμό της πρόσβασης των δημοτών στις παραλίες εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης, που θέτει αίτημα να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 11 Ιούνη (7 μ.μ.) και θέτει προς τη Δημοτική Αρχή τα ερωτήματα: «Γιατί αλήθεια η Δημοτική Αρχή δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα των δημοτών στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες; Ακόμα και για ένα μπάνιο πρέπει να πληρώνει ο λαός; Τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή γι’ αυτό το ζήτημα;».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει:

«”Καλά τα κατάφεραν” στην Αλεξανδρούπολη τα τελευταία χρόνια η “Κτηματική Εταιρεία”, ο “ΟΛΑ ΑΕ” με τη συνένοχη στάση της Δημοτικής Αρχής! Χρόνο με το χρόνο μισθώνουν σε ιδιώτες τις καλές παραλίες του δήμου γιατί έτσι αποκτούν έσοδα και έρχεται η τουριστική ανάπτυξη επιτέλους!

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες η παραλία του ΕΓΝΑΤΙΑ μισθώθηκε στο παρακείμενο ξενοδοχείο που άπλωσε επιπλέον 150 ξαπλώστρες αφήνοντας στους δημότες λίγα μέτρα ελεύθερα. Η παραλία αυτή αποτελεί για εκατοντάδες ή και χιλιάδες λουόμενους τη μοναδική διέξοδο μέσα στην πόλη με εύκολη πρόσβαση και χωρίς αντίτιμο.

Ήδη η άλλη παραλία κάτω από το Φάρο έχει δοθεί από τον “ΟΛΑ ΑΕ” σε ιδιώτη. Αλλά και πάνω στον παραλιακό δρόμο ο “ΟΛΑ” από πέρσι μίσθωσε σε καφετέρια χώρο που φτάνει ως το παραλιακό πάρκο, αφαιρώντας παγκάκια ή απλώνοντας τραπέζια μέσα στα παρτέρια. Το παράδειγμα αυτό ακολουθεί φέτος με όλες τις καφετέριες ως το Φάρο κλείνοντας το πεζοδρόμιο.

Αποδεικνύεται και από αυτό το ζήτημα πως με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων νομοθετήθηκε η λειτουργία μιας σειράς φορέων στη βάση της ανταποδοτικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Όσο κι αν πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και για “έξοδο” στις αγορές ο λαός πρέπει να ξέρει ότι αυτό είναι μια απάτη, αφού δεν του εξασφαλίζει ούτε την “έξοδο” στη θάλασσα για μπάνιο παρά μόνο πρόσθετα φορολογικά βάρη και περικοπές που ψηφίζονται σε λίγες μέρες. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού στόχος είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλ. φοροελαφρύνσεις, προνόμια, παράδοση δημόσιας περιουσίας (παραλίες, δάση κ.λπ.) στο κεφάλαιο και συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης και φτώχειας για το λαό. Οι φορείς της Τοπικής Διοίκησης σε κεντρικό επίπεδο και η Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης υλοποιούν αυτή την πολιτική και οι επιμέρους αντιπαραθέσεις δεν αναιρούν τη στρατηγική σύμπλευση.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” καλεί το λαό να υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμά του για ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες ΔΩΡΕΑΝ, γιατί είναι περιουσία του!

  • Γιατί δικαίωμα στην αναψυχή και τον τουρισμό έχει και ο λαός που δεινοπαθεί από την αντιλαϊκή πολιτική και όχι μόνο τα εκατομμύρια των τουριστών που μας διαφημίζουν ότι θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα.
  • Γιατί πρέπει να είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους και όχι πεδίο κερδοφορίας ιδιωτικών επιχειρήσεων οι καθαρές και ασφαλείς παραλίες.
  • Γιατί το δικαίωμα του λαού να απολαμβάνει τη θάλασσα δεν πρέπει να μπαίνει στη ζυγαριά της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, προκειμένου να έρθουν περισσότερα χρήματα στους δήμους, κάτι για το οποίο η παρούσα Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν έχει αντίρρηση, αλλά το επιδιώκει κιόλας».