Αλεξανδρούπολη: Δυσοίωνο το μέλλον στην κτηνοτροφία

1174

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι καθώς δεν υπάρχει απορρόφηση στην παραγωγή του γάλακτος είτε είναι αγελαδινό0, είτε είναι αιγοπρόβειο. Το αιγοπρόβειο όμως αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση που είχαμε βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες και δεν ξέρουμε εάν θα υπάρχει μέλλον στην κτηνοτροφία,» σχολίασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κώστας Δουνάκης στο περιθώριο ενημερωτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη για το μέλλον της κτηνοτροφίας.Ο κ. Δουνάκης ,χαρακτήρισε αστεία την δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και διευκρίνησε ότι, «αυτά τα μέτρα που προκήρυξε ο κ. Αποστόλου ήδη υπήρχαν,ήδη οι προϋποθέσεις ήταν αυτές για να μπορέσει κάποιος κτηνοτρόφος να φτιάξει την δήλωση ΟΣΔΕ για να κάνει την δήλωση καλλιέργειας.»

Η πρόταση που κατέθεσαν οι κτηνοτρόφοι Αλεξανδρούπολης έχει δυο σκέλη :πρώτον να γίνουν οι έλεγχοι ως προς τα αποθεματικά που υπάρχουν στα τυροκομεία και δεύτερον να γίνει αξιόλογος και αξιόπιστος έλεγχος στα εισαγόμενα γάλατα που προέρχονται από άλλες χώρες των Βαλκανίων η της Ε.Ε και να μπορέσουν να γίνουν γαλακτομικά προϊόντα που θα παράγονται από ελληνικό γάλα όπως είναι η φέτα.
«Εμείς θέλουμε το ΠΟΠ προϊόν που είναι η φέτα να στηριχθεί με την έννοια να παράγεται μόνο από ελληνικό γάλα,» σημείωσε χαρακτηριτικά ο κ. Δουνάκης.

«Σήμερα στον Έβρο το ζωικό κεφάλαιο σε αιγοπρόβατα είναι 57.000,αλλά εάν συνεχίσει η κατάσταση έτσι όπως είναι τέλος του χρόνου θα υπάρχουν ελάχιστα ζώα και πολύ λίγες εκτροφές. Δεν θα υπάρχουν κτηνοτρόφοι εάν συνεχιστεί αυτή η φθίνουσα πορεία» εκτίμησε ο κ. Δουνάκης

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Έβρου Δημήτρης Ρίζος(ΣΥΡΙΖΑ) και Αναστάσιος Δημοσχάκης,(ΝΔ) ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημ Πέτροβιτς, εκπρόσωποι φορέων και κτηνοτρόφοι .

«Όταν τελειώσουν τις διαβουλεύσεις οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της περιφέρειας ΑΜΘ θα συγκεντρώσουμε όλες οι προτάσεις ,τα αιτήματα ,προκειμένου να διαμορφώσουμε τις άμεσες προτεραιότητες, που πρέπει να ακολουθήσουμε» είπε ο κ. Ρίζος και τόνισε πως «όποιες παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν σε θέματα ελέγχων πρέπει να ενταθούν και να γίνουν γρήγορα, τα αποθεματικά να ελεγχθούν εάν υπάρχουν και να βρούμε τρόπο να τα απορροφήσουμε μέσω προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, ενώ θα πρέπει να σφίξουμε «τα λουριά, εκεί που υπάρχει παραβατικότητα.»

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να πιέσουμε κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση να προβεί σε τέτοιες πράξεις ώστε να προστατέψουμε τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων ,»σχολίασε από την πλευρά του ο κ.Δημοσχάκης.

«Η κτηνοτροφία στον Έβρο βρίσκεται στην μέγγενη. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το υπουργείο να αναπροσαρμόσει την πολιτική του και να εισακούσει τα αιτήματα των κτηνοτρόφων,» σχολίασε ο Δημ Πέτροβιτς υπογραμμίζοντας πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε πυλώνες υποστήριξης της κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα αυτήν την δύσκολη περίοδο που ο κτηνοτροφικός κλάδος μπαίνει σε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία.»

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκροτηθεί επιτροπή από την Περιφέρεια ΑΜΘ και τους κτηνοτροφικούς συλλόγους, προκειμένου να επισκεφθεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

ert.gr