Γ. Δελής: Τα 111 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο Φυλάκιο χρειάζονται ειδική φροντίδα

1033

Την ανάγκη να υπάρξει εξειδικευμένη φροντίδα και προστασία για τα 111 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου Ορεστιάδας, επεσήμανε ιδιαίτερα, μετά την πρωινή επίσκεψή του στη δομή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, που πραγματοποίησε περιοδεία στον βόρειο Έβρο.

«Από τους 240-250 περίπου πρόσφυγες που βρίσκονται στο Κέντρο, τα 111 είναι ασυνόδευτα παιδιά. Σε αυτό θα πρέπει να σκύψει η Πολιτεία, και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, γιατί οι ανάγκες των ανήλικων αυτών είναι αυξημένες και για πολλά είναι και ελάχιστες οι ελπίδες επανασύνδεσης με τις οικογένειές τους, αφού σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν οικογένειες», σημείωσε ο κ. Δελής.
Μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα του Δικτύου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΕΡΤ, δήλωσε ότι «οι εικόνες από το Κέντρο δεν ήταν οι καλύτερες» και υπογράμμισε τα «πολύ σοβαρά προβλήματα που διαπιστώνονται στη λειτουργία του, τόσο λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, όσο και εξαιτίας του επιπέδου της ποιότητας των ίδιων των χώρων, καθώς είναι φανερό ότι οι εγκαταστάσεις πρέπει να μεγαλώσουν», όπως είπε.
Επεσήμανε παράλληλα ότι «οι άνθρωποι που εργάζονται στη Δομή δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, χρειάζονται όμως περισσότερη υποστήριξη από την Πολιτεία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμα ώστε να είναι ανεκτό και ανθρώπινο το επίπεδο διαβίωσης στη δομή του Φυλακίου», ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στην εδώ και τρεις μήνες περίπου απουσία γιατρού από το Κέντρο.
Καταλήγοντας, επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ αναφορικά με τις αιτίες που προκαλούν τον ξεριζωμό των εκατομμυρίων προσφύγων.
«Δε θα πάψουμε ποτέ να αναδεικνύουμε τους μεγάλους ενόχους για τα εκατομμύρια των προσφύγων, που ξεριζώθηκαν εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των επεμβάσεων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσής τους. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, εκεί θα πρέπει να στρέψουν οι λαοί τα πυρά και τον αγώνα τους. Μόνο τότε θα σταματήσουν αυτές οι τραγωδίες», τόνισε ο κ. Δελής.

Πηγή