Βίτσας για προσφυγικό: Πάμε καλύτερα στον Έβρο

1045

Από 2.170 στους 119 βρίσκονται στα κρατητήρια, υποστηρίζει, χάρη στη συνεννόηση με Ε.Ε. και το δίαυλο επικοινωνίας με Τουρκία, ενώ οι ροές είχαν οχταπλασιαστεί το πρώτο τετράμηνο 2018. Σε «τοίχο» από την Ε.Ε. αποδίδει την καθυστέρηση αποσυμφόρησης των νησιών.

Η κατάσταση στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες είναι καλύτερη, υποστηρίζει τώρα ο Δημήτρης Βίτσας, μετά την τεράστια αύξηση ροών την οποία είχε αποκαλύψει πρόσφατα, ενώ σημείωσε από τη Βουλή ότι οι ροές στην περιοχή κατέγραψαν οχταπλασιασμό το πρώτο τετράμηνο του 2018 συγκριτικά με το 2017 και αντίστοιχα αύξηση άνω του 60% στα νησιά.

Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε ότι από 2.170 άτομα που βρίσκονταν στα κρατητήρια του Έβρου στις 24 Απριλίου σήμερα είναι 119, αποδίδοντας τη βελτίωση στη συνεννόηση με την Ε.Ε. και το δίαυλο επικοινωνίας που όπως υποστήριξε έχει ανοίξει με την Τουρκία.

Ο ίδιος πάντως κρατάει μικρό καλάθι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα μου πείτε είστε σίγουρος ότι μπορεί αυτό να διατηρηθεί; Θα πω ότι πρέπει να προσέχουμε και να μην χαλαρώνουμε».

Άλλωστε ο κος Βίτσας συμμερίστηκε εμμέσως τις ανησυχίες του ερωτώντα βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κρεμαστινού, για πιθανό «άνοιγμα της κάνουλας» των προσφυγικών ροών από την Τουρκία ως μοχλό πίεσης προς την Ε.Ε. και τη χώρα μας.

Ως προς την καθυστέρηση αποσυμφόρησης των νησιών, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής την απέδωσε στον «τοίχο» που βρίσκουν από την Ε.Ε. και την Άγκυρα οι προτάσεις της Αθήνας όπως για παράδειγμα η διεκπεραίωση των διαδικασιών του ασύλου στην ενδοχώρα.

Επέμεινε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι απαιτούνται χειρουργικοί χειρισμοί για την αποφυγή επανάληψης των σκηνών ντροπής του 2015.

Την αύξηση της πίεσης προς την Ευρώπη και μάλιστα με αναγωγή του ζητήματος σε κορυφαίο επίπεδο πολιτικών αρχηγών δια του ίδιου του πρωθυπουργού για τη διαμόρφωση εκ των προτέρων ενόςplan b στην περίπτωση που η Τουρκία «απασφαλίσει», ζήτησε από την πλευρά του ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

«Δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος για να διογκωθεί το πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Αν μη τι άλλο να ζητήσουμε από την Ε.Ε να μας εξασφαλίσει καταυλισμούς εάν συμβούν μεγάλα γεγονότα με την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

«Έχουμε κάνει κι άλλες προτάσεις στην Ε.Ε για ένα κοινό σύστημα εξέτασης του ασύλου και επιστροφών, ένα σύστημα διαδικασιών εξέτασης όπου παραπάνω από ένα αριθμό αμέσως θα πηγαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να εξετάζεται εκεί το αίτημα για άσυλο, αλλά δεν έχουν γίνει προς ώρας δεκτές. Θα συνεχίσουμε μην αφήνοντας πίσω μας και τον κεντρικό μας στόχο που είναι: νόμιμες οδοί μετανάστευσης και αναγκαστικός καταμερισμός του βάρους ας το πω έτσι αλλά ο αλληλέγγυος καταμερισμός του προσφυγικού σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Βίτσας επιμένοντας ότι η κυβέρνηση πιέζει σε όλα τα διεθνή φόρα.

Πηγή