Έβρος: Εν έτει 2018 πολίτες κάνουν έρανο για να επισκευάσουν δρόμο

1623

Ένας επικίνδυνος και δύσκολα προσβάσιμος δρόμος, αλλά πολύτιμος για τις ανάγκες μετακίνησης κτηνοτρόφων και αγροτών. Αυτός είναι ο δρόμος που συνδέει τους νομούς Ροδόπης και Έβρου και για τον οποίον οι κάτοικοι του Κέχρου αποφάσισαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να επισκευαστεί και τελικά να καταστεί προσβάσιμος για εκείνους.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν χωματόδρομο στην ορεινή περιοχή, που όμως εξυπηρετεί τους ανθρώπους της. Ειδικά τους κτηνοτρόφους, όπως μας λένε κάτοικοι του Κέχρου, που χρησιμοποιούν το δρόμο για να μεταφέρουν τριφύλλι και άχυρα από τον Έβρο για τα ζώα τους. Ο δρόμος συνδέει τον Κέχρο του νομού Ροδόπης με τους οικισμούς Σιδηρώ και Δέρειο του νομού Έβρου.

Χωματόδρομος ήταν πάντα το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, αν και στο παρελθόν είχαν γίνει συζητήσεις περί ασφαλτόστρωσης του από τις άλλοτε νομαρχίες Ροδόπης και Έβρου. Οι συζητήσεις αυτές όμως δεν μετουσιώθηκαν ποτέ σε πράξεις, με συνέπεια μέχρι σήμερα οι πολίτες να κάνουν χρήση του χωματόδρομου. Και φυσικά δεν είναι τόσο αυτό που τους ενοχλεί, δηλαδή το χώμα, αλλά η ίδια η κακή κατάσταση του δρόμου.
Οι όποιες προσπάθειες έγιναν κατά καιρούς από τον Δήμο Αρριανών για την συντήρηση του τμήματος που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του νομού Ροδόπης δεν είναι αρκετές. Και αυτό γιατί το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του δρόμου βρίσκεται στα διοικητικά όρια του νομού Έβρου και εκεί δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την συντήρησή του. Ο “Χ” αναζήτησε επίσημη ενημέρωση από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του όμορου νομού, από όπου μας έγινε γνωστό ότι ο δρόμος αυτός είναι δημοτικό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του Δήμου Σουφλίου.

Οι όποιες οχλήσεις έχουν γίνει προς τον Δήμο Σουφλίου δεν εισακούγονται και λαμβάνουν ως απάντηση ότι ο δρόμος είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Μία εκδήλωση κυνηγών είχε κινητοποιήσει πέρσι την Περιφέρεια ΑΜ-Θ που είχε αποστείλει μηχανήματα για την συντήρηση του δρόμου, όμως αυτή …έμεινε στη μέση, όπως μαρτυρούν κάτοικοι της ορεινής περιοχής.  Φέτος δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εκ μέρους της αυτοδιοίκησης, πρώτου ή δευτέρου βαθμού, για την συντήρηση του δρόμου.

Την έλλειψη του μηχανισμού της αυτοδιοίκησης έρχεται να αναπληρώσει η βούληση των κατοίκων του ορεινού όγκου. Έτσι, όπως πληροφορούμαστε, οι κάτοικοι του Κέχρου συγκέντρωσαν μεταξύ τους χρήματα σε έρανο που διενεργήθηκε στην προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί. Η συγκέντρωση χρημάτων για κοινωφελή σκοπό δεν είναι κάτι άγνωστο για τους κατοίκους του Κέχρου, αφού κατά καιρούς βοηθούν συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη.

Όμως αυτή τη φορά η έκκληση αφορούσε τον δρόμο. Άλλωστε είναι ένα θέμα που προβληματίζει τους κατοίκους της περιοχής, όπως μαρτυρά κάτοικος του Κέχρου λέγοντας τα παρακάτω: “ο δρόμος αυτός συνδέει το χωριό Κέχρος με τα γύρω χωριά και τα χωριά στον Έβρο Σιδηρώ και Μεγάλο Δέρειο. Ταυτόχρονα συνδέει την ορεινή  Ροδόπη με τον ορεινό Έβρο. Επειδή είναι χαλασμένος μαζέψαμε λεφτά στο τζαμί για να τον φτιάξουμε μόνοι μας, παρόλο που είναι ένας δημόσιος δρόμος, τον οποίο πρέπει να συντηρεί το κράτος.

Ο δρόμος αυτός εδώ και πάρα πολύ  καιρό είναι δύσκολα προσβάσιμος. Τώρα που άρχισαν οι κτηνοτρόφοι να το χρησιμοποιούν, για να κουβαλάνε τριφύλλι από τον Έβρο δεν μπορούν να τον περπατήσουν. Δεν τον φτιάχνουν αιρετοί. Είμαστε στο 2018 και φτιάχνουμε με τα δικά μας τα λεφτά τους  δρόμους”.

Για τους κατοίκους της ορεινής Ροδόπης και του ορεινού Έβρου αυτό το τμήμα του δρόμου έχει σημασία για τις μετακινήσεις τους. Και είναι απόλυτη υποχρέωση της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, να στρέψει την προσοχή της στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών της. Προβλήματα για τα οποία δεν θα έπρεπε να γράφουμε εν έτει 2018.

Πηγή