Ξεκίνησαν οι έγγραφες για τον 2ο Αγώνα Δρόμου Περιπέτειας KIRKI TRAIL 2018

1168

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κίρκης σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξ/πολης, την Τοπική Κοινότητα Κίρκης και τη 12η Μεραρχία και συνεπικουρούμενος από το τμήμα στίβου του Εθνικού Αλεξ/πολης, τον Σύνδεσμο Κριτών Κλασικού Αθλητισμού Θράκης, τη Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Αλεξ/πολης , το ΕΚΑΒ, διοργανώνουν τον 2ο αγώνα δρόμου περιπέτειας σε ορεινό έδαφος στην Κίρκη Αλεξ/πολης, με την ονομασία 2o “ΚΙRΚI TRAIL”, στις 10 Ιουνίου 2018, ημέρα Κυριακή, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ελευθέρια» σε Ροδόπη και Έβρο, με ώρα έναρξης στις 10:30 πμ.

Ο αγώνας διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΑΣ- ΣΕΓΑΣ Αν.Μακ.Θράκης.

Ο αγώνας περιλαμβάνει, για άνδρες και γυναίκες, έναν ημιμαραθώνιο (21.098μ) σε ορεινό δασικό δρόμο, τα 8.850μ δρόμου περιπέτειας σε ορεινό έδαφος και έναν λαϊκό δρόμο 4.550μ. Για τα παιδιά θα τελεσθεί επίσης και ένας παιδικός-οικογενειακός αγώνας δρόμου 1.000μ, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά και οι γονείς τους.

Ο χώρος εκκίνησης για τον ημιμαραθώνιο θα βρίσκεται στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Κίρκης, ενώ για τους υπόλοιπους αγώνες ( 8.850μ, 4.550μ και 1.000μ) εκκίνηση και τερματισμός θα είναι κοινός για όλους.

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

10:30 Εκκίνηση του παιδικού δρόμου 1.000μ

10:50 Εκκίνηση του ημιμαραθωνίου 21.098μ

11:00 Εκκίνηση του λαϊκού δρόμου 4.550μ

11:10 Εκκίνηση των 8.850μ δρόμου περιπέτειας επί ορεινού εδάφους

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στον ημιμαραθώνιο των 21.098μ έχουν άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, για τα 8.850μ έχουν άνδρες άνω των 16 ετών και γυναίκες άνω των 18 ετών ενώ για τα 4.550μ έχουν άνδρες και γυναίκες άνω των 14 ετών. Για τα 1.000μ αγόρια και κορίτσια άνω των 9 έως 13 ετών.

 Οι δηλώσεις συμμετοχής, για όλα τα αγωνίσματα, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που υπάρχει στην ιστοσελίδα των αγώνων http://kirki-trail.gr/, ή ιδιοχείρως στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης (ισόγειο Δημαρχίας) 9-2μμ καθημερινά εκτός Σαββάτου ή στο café “Mikel” επί της Λεωφ. Δημοκρατίας στην Αλεξ/πολη, καθημερινά 9πμ-9μμ. ή και στο γραφείο Τμήματος Στίβου ΜΓΣ Εθνικού στο στάδιο Φώτης Κοσμάς (καθημερινές 5-7μμ). Τελική ημερομηνία εγγραφών ορίζεται η 9η Ιουνίου στις 24:00. Δηλώσεις θα γίνονται δεκτές και την ημέρα των αγώνων, έως το αργότερο μία ώρα πριν την έναρξή τους.
Στη Γραμματεία των αγώνων, η οποία θα λειτουργεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κίρκης, οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν το ποσό συμμετοχής των 5€. Κατόπιν θα μπορούν να παραλάβουν τον αριθμό τους και το μπλουζάκι του αγώνα έως στις 09:30 π.μ. την ημέρα των αγώνων.
Όλοι οι αγωνιζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, θα λάβουν μέρος στους αγώνες με δική τους ευθύνη και οφείλουν προηγουμένως να έχουν περάσει από ιατρικές εξετάσεις, ώστε να διασφαλίζεται η κατάσταση της υγείας τους και να τους επιτρέπεται η συμμετοχή τους στους συγκεκριμένους αγώνες. Την ευθύνη για την συμμετοχή των ανηλίκων έχουν οι γονείς τους.
Θα λειτουργήσουν δύο σταθμοί νερών και αναψυκτικών για τη διαδρομή των 8.850μ (4ο και 6,5χλμ) και τρεις για τον ημιμαραθώνιο ( 21.098μ, 2 φορές μία κυκλική διαδρομή των 9700μ. και οι σταθμοί στο 4ο, 6,5 και 9ο χλμ αυτής). Άλλος ένας σταθμός θα βρίσκεται στην αφετηρία και τον τερματισμό των διαδρομών.
Οι αθλητές/-τριες μπορούν να έχουν μαζί τους τα δικά τους μπουκαλάκια με νερό από την αρχή της διαδρομής και καθ’ όλη τη διάρκειά της.
 Η χρονομέτρηση θα γίνει με χρονόμετρα χειρός.
Για τον ημιμαραθώνιο και τα 8.850μ θα ισχύσουν ηλικιακές κατηγορίες σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για βετεράνους αθλητές. Έτσι θα έχουμε τις ακόλουθες κατηγορίες για άνδρες και γυναίκες: Έως το 35ο έτος ηλικίας μία κατηγορία για τους ενεργούς αθλητές, 35-39, 40-44, 45-49,50-54, 55-59, 60-64, 65-69, 70-74, 75+. Ηλικιακή κατηγορία αλλάζουν όσοι συμπληρώνουν την 10η Ιουνίου 2018 τα 35α, 40α, 45α, 50α, 55α, 60α, 65α, 70α, 75α κοκ γενέθλιά τους.
Στους αθλητές που θα τερματίσουν στους αγώνες του λαϊκού και παιδικού δρόμου θα απονεμηθούν αναμνηστικά μετάλλια συμμετοχής. Στους τρεις πρώτους νικητές του λαϊκού δρόμου, ανεξάρτητα κατηγορίας, θα απονεμηθούν χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλια και στον πρώτο επιπλέον κύπελλο. Για τον ημιμαραθώνιο και τα 8.850μ σε όλους που θα τερματίσουν θα δοθούν διπλώματα και αναμνηστικά μετάλλια, ενώ στους τρεις πρώτους νικητές κάθε ηλικιακής κατηγορίας, ανδρών και γυναικών, θα απονεμηθούν χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλια. Ξεχωριστά για τους πρώτους κάθε κατηγορίας θα δοθεί επιπλέον και ένα κύπελλο.
Ως χώροι αποδυτηρίων και φύλαξης των προσωπικών αντικειμένων των αθλητών και αθλητριών θα λειτουργήσουν οι φυλασσόμενες αίθουσες του σχολικού κτιρίου του χωριού.
Καλό είναι οι αθλητές και αθλήτριες να μην έχουν στην κατοχή τους μεγάλα χρηματικά ποσά και αντικείμενα μεγάλης αξίας, για την απώλεια των οποίων η Οργανωτική Επιτροπή δε θα φέρει καμία ευθύνη.ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: στα τηλ. 6977769264 ή 6940510630 ή 6947213224

Η περιοχή της Κίρκης , όπως αποδεικνύουν τα διάφορα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή (μεγαλιθικά ιερά-τάφοι Κικόνων), κατοικείται ήδη από τους μυθικούς, αρχαίους και κυρίως τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Τότε οργανώνεται εκεί ο πρώτος υποτυπώδης οικισμός-σταθμός επί της Παραεγνατίας οδού.

Η προτίμηση της χρήσης αυτής της διόδου-μονοπατιού καθιερώνεται, όχι μόνο χάριν συντόμευσης των αποστάσεων, αλλά και για την αποφυγή των πειρατικών και ληστρικών επιδρομών, που συνέβαιναν τακτικά στην κανονική παραθαλάσσια Εγνατία. Άμεσα σχετιζόμενο είναι και το όνομά της, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, όπου Κίρκη<Κιρκάς<κιρκ-χαν (=τεσσαρακοστό χάνι) σε σύνολο 45 από την Ήπειρο ως την Κων/πολη, το καθένα σε απόσταση πορείας μιας μέρας του ενός από το άλλο.

Στα νεώτερα χρόνια, πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή και οικονομία του τόπου αποτελούν τα μεταλλεία της Κίρκης. Αναφορές γι’ αυτά είχε κάνει ήδη από την αρχαιότητα ο Όμηρος, όταν έλεγε ότι βόρεια της Μαρώνειας υπήρχαν μεταλλεία χρυσού. Το μυστικό αυτό φρόντισαν να το αξιοποιήσουν στο έπακρο Άγγλοι και Γερμανοί, όταν κατά τις δεκαετίες του ’30 και ’40 του προηγούμενου αιώνα, εκσυγχρόνισαν τις εγκαταστάσεις του και εντατικοποίησαν τη λειτουργία του. Επίσημα θεωρούνταν μεταλλεία ψευδαργύρου και μολύβδου, όμως κοινό μυστικό ήταν πως η εξόρυξη περιλάμβανε και χρυσό, ουράνιο. Το 1995 εγκαταλείφθηκε οριστικά η λειτουργία του.

Σήμερα, παρά τη δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού της , μπορεί με καμάρι να επιδεικνύει στους επισκέπτες της τη μαγεία του φυσικού της περιβάλλοντος, τα καταφύγια άγριας ζωής, την εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Βρισκόμενη στο σταυροδρόμι μεσογειακών, μεσευρωπαϊκών και ασιατικών γεωμορφολογικών και ανθρωπογεωγραφικών επιρροών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της αλλοτινής υπερβόσκησης των κοπαδιών, τα προγράμματα δενδροφύτευσης και τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, οδήγησαν τη φύση σε τέτοιο βαθμό αναγέννησης, ώστε να συγκαταλέγεται η περιοχή στους σημαντικότερους βιότοπους της Θράκης.