Πάνω από 1.000 στρέµµατα πεπόνι στον Έβρο, οι πληµµύρες αυξάνουν τις εκτάσεις

2183

Να ξεπεράσουν τα 1.000 στρέµµατα οι καλλιεργούµενες εκτάσεις µε πεπόνι ποικιλίας Χρυσή Κεφαλή αναµένουν στον Έβρο, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες εδαφοκλιµατικές συνθήκες. Πέρυσι, περίπου 50 παραγωγοί καλλιέργησαν 600 στρέµµατα, αντιµετωπίζοντας του καιρού τα γυρίσµατα. Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ, Βαγγέλης Δέδογλου, στον απολογισµό της περσινής χρονιάς, καταθέτει πως η καλλιέργεια ξεκίνησε ευνοϊκά, όµως τρεις καύσωνες εκµηδένισαν την παραγωγή. «Η ζηµιά έφτασε έως το 80%» λέει, τονίζοντας µε πικρία ότι η πραγµατικότητα δεν αποτυπώθηκε στις εκτιµήσεις του ΕΛΓΑ, ενδεχοµένως γιατί συµπεριέλαβαν τη µείωση λόγω ασθενειών. Οι παραγωγοί προχώρησαν σε ενστάσεις και αναµένουν τον επανέλεγχο.

Η καλλιέργεια αποδίδει από 2 έως 3 τόνους/στρέµµα, αλλά πέρυσι δεν ξεπέρασε τους 1.440 συνολικά. Μολαταύτα, πουλήθηκε σε καλές τιµές, από 30 έως 40 λεπτά/κιλό, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ως προς τις ασθένειες, ο κ. Δέδογλου εξηγεί ότι «δεν υπάρχει φουζάριο που να µην αντιµετωπίζεται στην περιοχή. Επίσης, η macrophomina phaseoli αντιµετωπίζεται µε συγκεκριµένα σκευάσµατα, όταν γίνουν έγκαιρα οι ψεκασµοί».

 

Το πλεονέκτηµα που δηµιουργούν οι φετινές καταστροφικές πληµµύρες στα αγροκτήµατα, που πνίγηκαν στο νερό, είναι πως όταν αυτό αποµακρυνθεί σταδιακά θα γίνει ηλιοαπολύµανση, που συντελεί στην εξαφάνιση των µυκητιολογικών ασθενειών του εδάφους. «Μετά από πληµµύρες, η καλλιέργεια του πεπονιού είναι βελτιωµένη», προσθέτει. «Εξαιτίας των πληµµυρών, πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν να στραφούν στο πεπόνι και τα φασόλια, καθώς τα χωράφια θα ανοίξουν τον Ιούνη. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι οµαλές, ευελπιστούµε ότι µε την ηλιοαπολύµανση θα έχουµε καλή παραγωγή και ποιότητα».

Το πεπόνι Χρυσή Κεφαλή έφεραν στο Τυχερό και τον Πέπλο πρόσφυγες και η καλλιέργειά του άνθισε τις δεκαετίες του ’60 και του ’80. Διεκδικεί την πιστοποίησή του ως ΠΟΠ και, σύµφωνα µε τον κ. Δέδογλου, σε επανέλεγχο αναλύσεων εντοπίστηκε µία ουσία που λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό, για αυτό και αντέχει µέχρι τα Χριστούγεννα. Οι συγκεκριµένες αναλύσεις αναµένεται να συµπεριληφθούν στον φάκελο που θα σταλεί την ερχόµενη εβδοµάδα.

ypaithros.gr