Πολλά και ανυπέρβλητα τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής του Δήμου Σουφλίου

1199

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 5285/20.4.2018 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Έφη Αχτσιόγλου, έφερε στην Βουλή «τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής του Δήμου Σουφλίου».

Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής  χαρακτηριστικά τονίζει ότι: «Έντονη αγανάκτηση και μεγάλη δυσφορία επικρατεί στους αγρότες του Νομού Έβρου, και ειδικότερα στους αγρότες-παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σουφλίου λόγω της απώλειας της παραγωγής τους από τις πρόσφατες πλημμύρες. Η μετάθεση της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου θα έχει ως επακόλουθο την επιμήκυνση της περιόδου συγκομιδής, εξέλιξη, η οποία για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σουφλίου με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, συνεπάγεται τη μη συλλογή της παραγωγής. Επιπροσθέτως, η άκαιρη και ετεροχρονισμένη σπορά περιορίζει τα ποσοστά επιτυχίας, κυρίως λόγω κακής προετοιμασίας του εδάφους και των υψηλών θερμοκρασιών την δεδομένη χρονική περίοδο. Ακόμα, η μη έγκριση μέχρι πρότινος του διοικητικού ελέγχου από τα ΠΣΕΑ του 2015 που αφορά την μηδική, τα ροδάκινα, τα ακτινίδια και άλλα είδη δένδρων, έχει παγώσει οικονομικά τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να παραγγείλουν δένδρα και να τα σπείρουν βάση της απόφασης του ΕΛΓΑ. Επίσης, τα αγροτεμάχια που θα αρχίσουν να σπέρνονται από τώρα και στο εξής, απειλούνται άμεσα από πλημμύρα, διότι στα αναχώματα που έχουν υποστεί ρήξεις μπορεί να εισέλθει νερό και να πλήξει τις καλλιέργειες. Επιπλέον, λόγω των παραπάνω, προαναφερόμενων ειδικών συνθηκών οι αγρότες της περιοχής αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως π.χ. στο Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» και στο Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Επίσης, οι καταστροφές στα αντλιοστάσια, στα αρδευτικά δίκτυα και στον μηχανολογικό εξοπλισμό των αντλιοστασίων είναι τεράστιες. Οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων (ΟΕΒ) δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν αυτές τις ζημιές, ενώ παράλληλα οι παραγωγοί χρειάζονται νερό για να καλλιεργήσουν. Οι αγροτικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι καθώς έχουν υποστεί μεγάλες διαβρώσεις. Πολλά αγροτεμάχια έπειτα από την βίαιη εισβολή υδάτων έχουν διαβρωθεί-επιχωματωθεί».

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη οι αγρότες-παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και σε συνδυασμό με τη σημερινή, δεινή, οικονομική συγκυρία το πλήγμα είναι ανεπανόρθωτο ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τον ενημερώσει πότε θα πληρωθούν από τα ΠΣΕΑ για την μηδική, τα ροδάκινα, τα ακτινίδια και άλλα είδη δένδρων για την πλημμύρα της 5/2/2015, όπως επίσης και εάν προτίθεται ο Υπουργός να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες άμεσα και γρήγορα προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις για την αποζημίωση των καλλιεργειών σε ότι καλύπτει ο ΕΛΓΑ για τις πλημμύρες του 2018. Ακόμα, ο Βουλευτής αιτείται να πληροφορηθεί εάν μεταξύ των προθέσεών του ΥΠΑΑΤ είναι η συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την έκδοση Απόφασης που θα προβλέπει τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τις μη ληφθείσες αποζημιώσεις των παραγωγών. Επίσης, ο κ. Τζελέπης ερωτά τον Υπουργό εάν σκοπεύει, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, να εξαιρέσει τους παραγωγούς της περιοχής από την μη κάλυψη του πλαφόν των καλλιεργειών που έχουν συνδεδεμένη ενίσχυση (βαμβάκι, σπαράγγι, μηδική σποροπαραγωγή, φασόλια, τεύτλα κ.α.) λόγω των υφιστάμενων ειδικών συνθηκών, όπως επίσης και αν θα προβεί στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων του 2015 για τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό του αγροτικού Συνεταιρισμού «ΑΣΚΓΕ Τυχερού Έβρου».

Τέλος, ο Βουλευτής αιτείται από τον Υπουργό Οικονομικών «ρύθμιση και πάγωμα των δανείων των αγροτών, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της περιοχής», ενώ ζητάει από την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και των επαγγελματιών της περιοχής».