H «Κουζίνα του Θεού» στη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αλεξανδρούπολη

3336

Επόμενος σταθμός της νέας σειράς του COSMOTE HISTORY «Η κουζίνα του Θεού» είναι η Αλεξανδρούπολη και η γυναικεία μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η μονή, γνωστή και ως Παναγία του Έβρου, χτίστηκε από το μηδέν, πέντε χιλιόμετρα έξω από την κωμόπολη της Μάκρης και με θέα την παραλία της Αλεξανδρούπολης. Οι πενήντα μοναχές που κατοικούν εκεί, υπό την καθοδήγηση της ηγουμένης Μακρίνας, φροντίζουν καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία του μοναστηριού. Η κάμερα ακολουθεί τις μοναχές στο άρμεγμα των κατσικιών, και, στη συνέχεια, μπαίνει μαζί τους στην κουζίνα, όπου ετοιμάζονται τα πρόσφορα και τα ψωμιά όλης της εβδομάδας. Εκεί, οι μαγειρικές δεν έχουν τέλος: μετά το ζύμωμα, σειρά έχουν μια ταχινόσουπα, πατάτες με ταχίνι στο φούρνο κι ένα κέικ με ταχίνι, κακάο και πορτοκαλάδα. Τέλος, οι μοναχές φτιάχνουν κόλλυβα, για τα οποία μας αποκαλύπτουν τον κρυφό συμβολισμό καθενός από τα συστατικά τους.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Επεισόδιο: Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αλεξανδρούπολη. Παραγωγή: COSMOTE TV, 2018. Τρίτη 24 Απριλίου 2018 ,21:00 – 22:00